|
« : 2007-10-08, 13:08:42 » |
|
wiem że lekko OT - jaką firmę byście polecili , chcę podmienić halogeny na HID [w reflektorach dodatkowych , powiedzmy roboczych więc nie ma stresu co do używania na drogach],
|
|
|
|
|
|
"Był długi i lśniący. Wyglądał jak coś stworzonego przez któregoś z geniuszy metalurgii - jednego z tych małych facetów z Zen, którzy pracują tylko o brzasku i potrafią skuć dwie płytki złożonej stali w coś, co ma ostrze skalpela i siłę uderzenia opętanego seksem nosorożca na prochach..."
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-10-08, 14:54:09 » |
|
wiem że lekko OT - jaką firmę byście polecili , chcę podmienić halogeny na HID [w reflektorach dodatkowych , powiedzmy roboczych więc nie ma stresu co do używania na drogach],
Z tego co mi się wydaje w światłach może być montowana lampa o danej ilości W. Nie sądze, żeby instalacja to wytrzymała... Po za tym HID'em oślepiasz nawet gdy nie skierujesz światła na odbiorce. A z tego co wiem, to nie ma takich firm... EDZIA: literówka
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-10-08, 16:07:02 wysłane przez C++ »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-10-09, 00:23:30 » |
|
yyy zaskakująca odpowiedź
jest mnóstwo takich zestawów [głównie chińskich , na markowe jeszcze nie trafiłem]
składają się z żarówek HID [w różnych kształtach : h1, h4 h7] , balastów/przetwornic i kabli
|
|
|
|
|
|
"Był długi i lśniący. Wyglądał jak coś stworzonego przez któregoś z geniuszy metalurgii - jednego z tych małych facetów z Zen, którzy pracują tylko o brzasku i potrafią skuć dwie płytki złożonej stali w coś, co ma ostrze skalpela i siłę uderzenia opętanego seksem nosorożca na prochach..."
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-10-09, 00:53:32 » |
|
Na markowe nie trafisz. Szanujący się producenci nie wypuszczają takich "zamienników" ze względu na bezpieczeństwo. O ile ty nie masz zamiaru używać tego na drogach publicznych o tyle pozostała część kupujących (zdecydowana większość) siałaby śmierć na drogach firmowymi (ha!) wkładkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-10-09, 11:07:51 » |
|
no widzisz , tylko jest taka sprawa , w bardzo fajnym artykule dotyczącym HID który tu mamy na stronie autor napisał, żeby nie używać chinoli tylko markowe zestawy, więc najwyraźniej takie markowe zestawy istnieją... co do zagrożenia - hella robi też np. reflektory dalekosiężne HID [cena niestety powyżej 2000, może dlatego zestawy które można samodzielnie zamontować są jakoś ukryte...] , zapewniem Cię że nie ma tam ani poziomowania ani spryskiwaczy szybek te regulacje dotyczą tylko świateł mijania na których jeździ się cały czas można mieć światła drogowe czy dalekosiężne HID [chociaż są pewne minusy np. czas osiągnięcia pełnej jasności i wrażliwość na częste włączanie/wyłączanie] i nie być przy tym drogowym mordercą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-10-09, 12:27:56 » |
|
Witam Tez ostatnio stalem przed takim samym dylematem czy kupic czy nie, z tego co widze jest tylko chinszczyzna, ale w paru wydaniach  taka tez kupilem... jezdze juz pare dni, jestem w 100% zadowolony z efektu, instalacja nie powinna zajac dluzej niz 30min, (u mnie byly male przerobki ale to tylko dlatego ze ktos wczesniej namieszal mi w instalacji)... jak chcesz cos wiecej wiedziec do wal na priva to pogadmy  pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2007-10-09, 13:13:52 » |
|
napisz co gdzie i za ile kupiłeś jak nie na forum to na priva
ja szukam zestawu na H1 [mam tu trochę wątpliwości , czy jak włożę do dalekosiężnych to czy dobrze oświetli mi też bliższe otoczenie a jak nie oświetli to jaki inny reflektor na H1 znajdę] i chyba 4200K albo 6000K - tu by ktoś mógł mi doradzić - zależy mi na skuteczności a nie na wyglądzie - 4200-4300 chyba bardziej naturalne dla oka...
aha - auto jest terenowe, reflektory mają być na bagażniku dachowym - musze wykombinowac jakieś zabezpieczone miejsce na balasty/przetwornice - wstępnie myślałem o małej metalowej skrzynce amunicyjnej - sama z siebie jest szczelna ale raczej trzeba zrobić jakieś dreny bo kabli az tak nie uszczelnię i zawsze będzie pojawiać się parowanie i skraplanie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-10-09, 13:17:02 wysłane przez kozi »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-10-09, 16:32:48 » |
|
no widzisz , tylko jest taka sprawa , w bardzo fajnym artykule dotyczącym HID który tu mamy na stronie autor napisał, żeby nie używać chinoli tylko markowe zestawy, więc najwyraźniej takie markowe zestawy istnieją... co do zagrożenia - hella robi też np. reflektory dalekosiężne HID [cena niestety powyżej 2000, może dlatego zestawy które można samodzielnie zamontować są jakoś ukryte...] , zapewniem Cię że nie ma tam ani poziomowania ani spryskiwaczy szybek te regulacje dotyczą tylko świateł mijania na których jeździ się cały czas można mieć światła drogowe czy dalekosiężne HID [chociaż są pewne minusy np. czas osiągnięcia pełnej jasności i wrażliwość na częste włączanie/wyłączanie] i nie być przy tym drogowym mordercą  Tylko, ze Hella nie robi "wkładek" zamiast żarówek tylko gotowe reflektory dalekosiężne z odbłyśnikiem itp. To jest ten markowy zestaw. PS. grzesiek888 założyłeś chińszczyznę do reflektorów dodatkowych czy głównych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-10-09, 22:31:29 » |
|
pozwole sobie zacytować Dlatego bardzo ważne jest, aby zaopatrywać się wyłącznie w fabryczne układy producentów o wysokiej renomie, zaprojektowanych specjalnie dla danego modelu lampy. Tylko wtedy mamy gwarancję, że skomplikowane układy będą działać niezawodnie, a lampy pracujące z wysokiej jakości układami zasilającymi osiągną największą żywotność i jasność. Uznane marki przetwornic mają tylko niemieckie, japońskie i amerykańskie rodowody: Hella, Philips, Bosch, Sigma, Xenlight, Xevision czy Welch-Allyn. Nie wolno próbować wykonywać przetwornic samemu, jeżeli nie ma się wieloletniego doświadczenia w elektronice wysokonapięciowej oraz w serwisowaniu firmowych przetwornic! Nie wolno zaopatrywać się w chińskie produkty!
ten kawałek sugeruje, że producenci o wysokiej renomie projektują układy specjalnie dla danego modelu lampy - czyli zestawy do montażu w lampie najlepiej jak autor sie wypowie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-10-10, 07:54:55 » |
|
zalozylem "chinszczyzne" do głownych.... ale mam w schowku normalne zarowki i w 2min moga byc stare, narazie sobie chwale nie ma zadnych problemow, ja wiem ze chinszyzna itd ale to naprawde nie jest taka tragedia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-10-10, 23:37:24 » |
|
Dla ciebie nie tragedia, dla mnie nadjeżdżającego z przeciwka owszem. Mimo młodego wieku troche przejachałem po naszych "barwnych" "drogach" i wg. mnie powoduje to równie duże zagrożenie (szczególnie nocą) jak kierowca na podwójnym gazie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-10-11, 00:08:23 » |
|
Człowieku czy ty czytasz co ja pisze?? Reflektory dalekosiężne oślepiają niezależnie od tego czy są na ksenonach czy nie !! Tu się liczy czy "kierownik" używa ich z głową a nie kto jest producentem sprzętu
Wątpię tez żeby chinszczyzna była tak spartolona żeby np. żarówka nie była w ognisku reflektora [czy gdzie tam powinna być] i w związku z tym oślepiała bardziej niż markowy produkt - wątpliwości może budzić jakość materiałów i wykonania a w związku z tym niezawodność i bezpieczeństwo [23000V jednak może zaboleć] ale też myśle, że az tak tragicznie nie jest
po prostu chciałbym zobaczyć jaki mam wybór a znajduję tylko chińszczyznę ... dziwne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-10-11, 00:09:10 » |
|
Na zlocie pokażemy HID-a do montażu jako dodatkowe światło typu off-road produkcji Acro.
Lampa HID ma wymienny reflektor dalekosiężny albo szeroki na bliskie odległości.
Mamy nadal problem z szybkim wprowadzaniem produktów na strony www ale to się zmieni! Zdjęcia i pełny opis tej lampy będą na stronie po zlocie.
Co do tych "HID-ów z C.." to poznałem kierowcę, któremu samochód się zapalił (spalił) po zamontowaniu takich HID-ów. Ponoć była to wina kabli W.N. Sam miałem zamiar sobie zamontować HID-y (zamiast H7) ale po tym fakcie - dziękuję bardzo NIE ! Dodatkowo jest to nielegalne i np. w Niemczech można zapłacić bardzo duży mandat za takie przerobione światła. I słusznie !!!! Oślepiają !!!
HID-y w samochodzie muszą mieć obowiązkowo samopoziomowanie i zmywacz szkieł reflektorów. To zapobiega oślepianiu.
N.B. teraz mam samochód, który ma fabryczne HID-y i mam spokój.
Bohdan
|
|
|
|
|
|
Zespół BJ System
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-10-11, 00:26:28 » |
|
Człowieku czy ty czytasz co ja pisze??
Człowieku czytałeś co ja napisałem?! Chodzi mi o HID-y w reflektorach głównych (mijania, jak to zrobił grzesiek888) a nie dodatkowych (dalekosiężne są tylko takie). Dodatkowo jest to nielegalne i np. w Niemczech można zapłacić bardzo duży mandat za takie przerobione światła. I słusznie !!!! Oślepiają !!!
Właśnie dlatego. Co do dalekosiężnych polecam jak najbardzej bo HID jest niezastąpiony (szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie latarki HID w rękach, nigdy nie miałem, a jak trafi na pewno tego nie zapomnę). Sęk w tym, że markowi producenci nie rabią zestawów na podmiankę (za którymi sie rozglądasz) z żarówkami halogenowymi bo nikt im nie zagwarantuje, że nie znajdzie się jeden czy drugi inteligent ,który wsadzi to do mijania. Mam nadzieję, że w końcu rozumiesz bo nie wiem jak to jaśniej napisać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-10-11, 08:32:17 » |
|
nie wiem co macie z tym oslepianiem... - wczoraj zrobilem w nocy maly test jedna zarowka z HID'em druga zwykla, rozklad swiatla praktycznie identyczny, - drugi maly test osobiscie chcialem sprawdzic jak oslepia moj HID, wiec ja do zony auta, ona do mojego, po pol godzinnym swieceniu po drogach miejskich oswietlonych i pozamijeskich, naprawde ja nie widze nic zlego i inni chyba tez nie bo nikt jej nie migal ani nie dawal innych sygnalow  co do zapalenia sie auta itp, to tak jak kiedys byly tematy, ze ktos gdzie zalozyl gaz do auta i mu pozniej butla wybuchla itp... wydaje mi sie ze duzo tu krazy plotek kazdy ma cos do powiedzenia kazdy cos doda od siebie i pozniej wychodza takie glupoty, owszem jak ktos ma oryginalne HID'y w aucie to niech sie cieszy  ale jak ktos nie ma a chce zrobic to w miare tanim sposobem to ja mysle ze to rozwiazanie jest naprawde OK polecam kazdemu, samemu z glowa mozna to naprawde dobrze zrobic i nie powinno sie nic dziac, jezdze juz tydzien i 0 problemow (oczywiscie mam zwykle zarowki w schowku jakby co  ) pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|