trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 21:18:14 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Unprotected 18650, cztery w szeregu - ryzykowne?  (Przeczytany 4158 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Grzesss
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 2007-09-14, 15:38:44 »

Właśnie rozebrałem niedziałającą baterię HP i udało mi sie uzyskać 12 pięknych ogniw Li-Ion panasonica 2000 mAh Cheesy
Mimo że bateria nie działa od 2 lat to dziewięć ogniw z dwunastu jest dobrych (w zasadzie to osiem bo jedno  przedziurawiłem  niechcący nożykiem az iskry poszły), napięcie po wyjęciu 3.93V.

Oczywiście od razu wymyśliłem dla nich zastosowanie - lampka do roweru z 3x CREE Q2 której jakiś czas nie używałem ze względu na niechęć do wożenia 2kg aku żelowego.

Mam zamiar ładować ogniwa pojedyńczo w ładowarce Ultrafire a potem łączyć je szeregowo + przetwornica regulowana od EdiM
Szacuje że przy 700mA na diodach, Vout ok 10,5V i Vin=16,8-12,8 V powinno to świecic ok 3h.
I teraz zastanawiam się jak bardzo taka zabawa może być ryzykowna bez zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem...

voley
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Olsztyn

Zapomniany...

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2007-09-14, 16:43:45 »

Z tego co wiem, łączenie ogniw 18650 szeregowo jest niebezpieczne... Pojedyńcze ogniwo tak, ale 18650- bym nie ryzykował Smiley
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #2 : 2007-09-14, 18:27:55 »

I teraz zastanawiam się jak bardzo taka zabawa może być ryzykowna bez zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem...

Postaraj się zdobyć zużyte akumulatory od aparatów cyfrowych. Można z nich wydłubać płytki z elektroniką do 1 lijona lub 2 w szeregu. Dwie takie płytki załatwią sprawę.

-- M.
Grzesss
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2007-09-14, 19:50:34 »

Mówisz o takich układach jakie występują w li-ionach protected?
Mam jeden taki krążek wydłubany z zepsutego 16340 ale zapewne odcina on ogniwo przy niskim prądzie.(niskim jak na 18650).
Ogólnie to chciałbym to zrobić tak żeby nie skomplikować zbytnio budowy - ogniwa + ewentualna elektronika beda w obudowie po baterii i dodatkowo mają byc wyjmowalne.
Hmm, moze warto odwiedzic jakis serwis aparatów, pewnie chetnie pozbędą sie śmieci.
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2007-09-14, 21:47:46 »

..tak sobie mysle, to ma byc na rower, bedziesz mial tam ciut wiecej miejsca? Musial bym sie dluzej zastanowic jak zrobic klucz na mosfecie(tranzystor) zeby Ci odcinal napiecie jak spadnie ponizej zadanego progu, ale chyba latwiej by Ci bylo dostac ew. maly przekazniczek....do twego uklad detekcji, pewnie wystarczy tranzystorek z dioda zenera, jakies rezystorki...dasz rade sam zlozyc jak wykombinuje jakis schemacik?

nie odpowiadam  na PW.
Windforce
*Flashaholic*
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Mińsk Mazowiecki

T5 - Mission Impossible

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2007-09-14, 22:12:47 »

Musial bym sie dluzej zastanowic jak zrobic klucz na mosfecie(tranzystor) zeby Ci odcinal napiecie jak spadnie ponizej zadanego progu

A zastanowiłbyś się troszkę dla mnie..?
Proszę... Smiley

Układ z 16340 odcina akumulator gdy prąd przekroczy 2C, nie mniej. Jeżeli masz więc 750 mAh to 1500 mA pociągnie śmiało (wystarczy)

pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #6 : 2007-09-14, 22:15:34 »

ale oczywista chodzi o niepadalność akusów a nie o całą resztę- security i takie tam ?
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2007-09-14, 22:26:26 »

Windforce, to wolisz na mosfecie czy małym przekaźniku? Przy jamim napięciu chciałbys odcinac akkusy?

nie odpowiadam  na PW.
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #8 : 2007-09-14, 22:28:38 »

Mówisz o takich układach jakie występują w li-ionach protected?
Mam jeden taki krążek wydłubany z zepsutego 16340 ale zapewne odcina on ogniwo przy niskim prądzie

Właśnie miałem Ci napisać, że standardowo te układy zadziałowywowują przy prądzie ok. 2C (czyli 2x pojemność akumulatora), ale WIndforce mnie uprzedził. To dodam tylko, że zabezpieczenie łatwiej wychwyci spadek napięcia akusa przy większym prądzie, niż przy małym.

-- M.
Windforce
*Flashaholic*
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Mińsk Mazowiecki

T5 - Mission Impossible

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2007-09-14, 23:01:16 »

Windforce, to wolisz na mosfecie czy małym przekaźniku? Przy jamim napięciu chciałbys odcinac akkusy?

12V dla całego pakietu, bo indywidualnie akumulatory w sekcjach pilnuje już PCB z baterii. Najbardziej zależy mi na wyłączniku MOSFET i tylko małym pstryku do jego wysterowania. Nie ma miejsca w hoście na 6-amperowy włącznik. No i jakąś diodkę, coby pokazała że zaraz napięcie spadnie do 12V... Smiley

Grzesss
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2007-09-15, 13:34:03 »

Miejsca będzie pod dostatkiem, wykorzystam obudowe aku laptopa. Byłbym bardzo wdzięczny jezeli mogłbyś wykonać schemacik. Jeżeli będzie w miare prosty to myśle że będę w stanie  wykonać taki układ. Co do napięcia odcięcia to wydaje mi się że odpowiednie będzie 13V , z racji tego że na początku ( do czasu zgromadzenia odpowiedniej ilości płytek z elektroniką) będzie to jedyne zabezpieczenie pakietu.
Oczywiście ogniwa będą dobrane pod względem pojemności i stopnia naładowania a następnie rozładowane w warunkach kontrolowanych w celu przetestowania spadku napięcia .

Pawel , właśnie chodzi o security, w koncu wszystkie wypadki zwiazane z li-ion biorą się z przeładowania, nadmiernego rozładowania lub zwarcia. Pierwsze dwie przyczyny będą wykluczone , ostatnia zminimalizowana (wymiana minijackow i rca na  bardziej odpowiednie dla prądu wtyczki i gniazda Wink ).

Czyli płytka z 16340 sie nada, dobrze, to jeszcze tylko 3 Wink
A może w bateriach li-ion z komórek znajde takie zabezpieczenia??
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: