|
« : 2007-08-31, 09:36:26 » |
|
witam Panowie. No i wczoraj odebralem przesylke z DX. Okrutnie dluuugo czekalem.... JA tu juz sie zaczynam cieszyc, a tu...KUPA, z tych driverkow 5 mode na 1,5V przyslali mi na 3 driverki tylko jedna plytke z mikrokontrolerem...niech to...wiecie co  No dobra, czas im sie przyjrzec, bo mam nadzieje zastosowac toto, tzn. plytke z mikrokontrolerem, do latarki z 18650. Wyglada toto tak:  Driverki z Dealextreme, co są warte? Zobaczymy !!!  Driverki z Dealextreme, co są warte? Zobaczymy !!! jest to ten moduł, który tnie napięcie na falę prostokątną(PWM-pulse width modulation, modulacja szerkości impulsu) i w te sposób reguluje moc. Modulik ten, nazwijmy go PWM jest zasilany z przetworniczki, która podnosi 1,5V do prawdopodobnie 5V (jeszcze do prądu nie podłączałem, lada moment to zrobie ) te 5V produkowane jest przez :  Driverki z Dealextreme, co są warte? Zobaczymy !!! Za chwilę pójdę podłaczać PWM do zasilacza i badac...zastanawiam się nad tym, jak to się będzie zachowywało pod akkusem 4,2V. Może się zastanawiacie, jak to-chyba 4,2V jest niższe niz 5V robione przez przetwornicę...prawda, ALE taka przetwornica ma w porównaniu do akkusa byle jaką wydajność prądową, sami wiecie jak jest ze sprawnością, potrafi pobierać 2A a oddawac mniej niż 1A...obadamy ;-) Myślę, że najsłabszym elementem tutaj jest ten tranzystorek 127C-musze znaleźć na necie co to za jeden i ew. dobrac silniejszy zamiennik-ten wygląda licho. Sam mikrokontroler, PIC16F629 według producenta ; Wide operating voltage range - 2.0V to 5.5V Więc akkusa powinien przetrzymać ;-). JEDNEGO akkusa ;-) No dobra, tyle tytułem wstępu...czas włączyć prąd...do zobaczenia później, mam nadzieję, że przeżyję experymenta  ...elektronika też ;-) p.s. podpinam instrukcję podłaczenia z KAI  Driverki z Dealextreme, co są warte? Zobaczymy !!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-08-31, 09:48:55 wysłane przez Calineczka »
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-08-31, 10:06:03 » |
|
Ciesz się że dostałeś driverki hehe znajomemu zamiast diodek wysłali mp3 playery hehe  Ale wracając do tematu - czekam niecierpliwie na wyniki testów !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-08-31, 11:17:35 » |
|
...no to mamy wstępne pomiary.
Płytka PWM zasilana z zasilacza stabilizowanego, ponoc laboratoryjny i inne takie...ustawiłem napięcie zasilania na 3,6V, miernik Fluke -wysoka półka...więc może wiarygodny, hehe.tym bardziej że miernik/amperomierz zasilacza pokazywał to samo
ZASILANIE 3,6V HI 0,75a MED 0,16A LOW 0,036A
Co ciekawe czasem pomiędzy med a low właczal mi sie jakis super low
SUPER LOW 0,008A
dioda świeciła...b.delikatnie, wykluczam złe styki bo powtórzyło mi się to kilka razy, czemu-nie wiem. Niestety na tym zakresie pomiarowym dokładność miernika była niska, jak przełączyłem na dokładniejszy zakres, zmienila sie rezystancja bocznika w mierniku(bo amperomierz ma własna rezystancję) i ten super low miał juz 20mA w tym momencie.
Zasilacz mial odgornie nastawione ogr. pradowe na 1,2A
Jak ustawilem 4,2V to wlaczal sie od razu tryb high-1,2A (wiecej zasilacz nie dawal), nie mialem przelaczania trybow ale balem sie dac wiecej z zasilacza, bo zal mi diody...jeszcze to przemysle, jak by nie patrzec robi sie direct drive....a tryby nie chcialy sie przelaczac bo byly wahniecia napiecia zasilajacego przy zadzialaniu ograniczenia pradowego. Jak szeregowo z dioda wlaczylem rezystor 10OHM to przy 4,2V zasilania tryby sie przelaczaly... A teraz mi powiedzcie, a aczej napiszcie, jakimi pradami ludziska wysterowuja CREE, bo taka diode tu teraz mam jako odbiornik. Po prostu zastanawiam sie czy ryzykowac spalenie mojej jedynej wolnej CREE dajac wyzszy prog ograniczenia pradowego na zasilaczu...CDN....
p.s. wyniki sa orientacyjne...a to datego, ze kazdy uklad charakteryzuje sie wlasnymi rezystancjami, ja PWM-a podlaczalem przez krotkie i grube kabelki, dioda byla podlaczona przez inne-troche ciensze i kilkucentymetrowe...i byc moze te jakies dziesiate czesci OHM-a tak a nie inaczej wplywaja na moje wyniki, w ukladzie akkus-driver-dioda w latarce spodziewal bym sie odrobine wyzszych pradow!!! W latarce nie bedzie rezystancji kabelkow ktorymi to wszystko na stole laczylem...
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-08-31, 12:02:37 » |
|
...pomiary z przetwornicy step-up, która produkuje 5V
Zasilana 1,2V z Sanyo Enloop, pobor pradu w okolo 1,5A co daje nam 1,8W mocy pobieranej zasilanie diody to 3,3V przy 0,35A =1,155W pobeirane przez diodę Pomiary jak zwykle "zafałszowane" przez rezystancję ustroju pomiarowego czyli miernika, wychodzi nam sprawność około 65%
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-08-31, 12:58:43 wysłane przez Calineczka »
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-08-31, 12:06:58 » |
|
Może czas odłożyć kasę na miernik cęgowy ? :]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-08-31, 12:16:52 » |
|
...a wiesz, do jak wielkich prądów one służą? Na moim mierniku jak mam 0,700A to tam miał bym 000,7A więc dokładność pomiarów mooocno by ucierpiała 
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2007-08-31, 12:48:43 » |
|
Wiem do jakich służą, do takich co przechodząc przez miernik spaliłyby miernik i jego właściciela. Ale próbować można 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-08-31, 12:58:01 » |
|
Ano właśnie...a jesli już chcemy trzymać się prawdy, to podobno dla człowieka śmiertelne jest...75mA!!! Na szczęście żeby przez rezystancje naszego naskórka i nasze płyny ustrojowe popłynął taki prąd potrzebne sa spore napięcia, latarki sa całkowicie bezpieczne 
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-08-31, 18:07:49 » |
|
No i wczoraj odebralem przesylke z DX. Okrutnie dluuugo czekalem.... JA tu juz sie zaczynam cieszyc, a tu...KUPA, z tych driverkow 5 mode na 1,5V przyslali mi na 3 driverki tylko jedna plytke z mikrokontrolerem...niech to...wiecie co   Driverki z Dealextreme, co są warte? Zobaczymy !!! jest to ten moduł, który tnie napięcie na falę prostokątną(PWM-pulse width modulation, modulacja szerkości impulsu) i w te sposób reguluje moc. Ja też zamówiłem driverek tylko że ten 1A. W poniedziałek dostałem przesyłkę z DX, niestety z około 10 rzeczy które zamówiłem przyszły tylko dwie. Dziś znowu przesyłka, tym razem przyszedł mi tylko ten driverek, i pewnie by było sprawiedliwie  przyszedł razem z tym modułem, których Tobie nie przysłali. Tylko mnie on po co?  Ciekawe kiedy przyślą mi następne rzeczy z zamównienia i w ilu przesyłkach się zmieszczą  K...a umęczyłem się, żeby go włożyć do latarki i kicha, nie świeci. przy włączeniu dioda delikatnie błyśnie i koniec. Jak sprawdzam napięcie, to na początku dioda dostaje 3.9V i odrazu zaczyna monotonnie spadać. Nie wiem czy sam go spierniczyłem, czy może już taki dostałem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-08-31, 19:23:20 wysłane przez Aphi »
|
|
Pozdrawiam Aphi
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-08-31, 18:12:14 » |
|
Dziś znowu przesyłka, tym razem przyszedł mi tylko ten driverek, i pewnie by było sprawiedliwie  przyszedł razem z tym modułem, których Tobie nie przysłali. Tylko mnie on po co?  Jak tak dalej pójdzie, proponuje zorganizować punkt wymiany towarów kupionych w DX. Ostatnio zamówiłem ponad 30 pozycji. Jak ktoś dostanie nieswoje oringi, proszę o PW 
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-08-31, 22:06:41 » |
|
...no to ciekawe rzeczy się z DX zaczynaja dziać....no ja nie mam nic do oddania Panowie, mi zabrakło, hehe. Aphi, na pewno dobrze podłączyłes driverek? Bo DX opisów nie daje chyba?Ja nie dostałem... Daj linka do tego driverka swojego, to nie jest ten na AMC7135?Narysuj jak podłączyłeś....;-)
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-08-31, 22:15:22 » |
|
Aphi, na pewno dobrze podłączyłes driverek? Bo DX opisów nie daje chyba?Ja nie dostałem... Daj linka do tego driverka swojego, to nie jest ten na AMC7135?Narysuj jak podłączyłeś....;-)
To ten. Przewody podłączyłem jak na tych zdjęciach, a potem oczywiście czerwony do plusa w diodzie a czarny do minusa. Przyjąłem, że zasilanie tego drivera to środek plus, pierścień zewnętrzny minus. Jakby co to ten dodatkowy element mogę Ci sprezentować w prezencie  , tylko byś musiał mi posłać adres na PM.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Aphi
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-08-31, 22:27:37 » |
|
NA to wygląda, że dobrze podłączyłeś  Z czego zasilasz? Bo skoro Ci płynnie gasnie...może akkusy słabe? W jakim czasie Ci zgasnie całkowicie? Tym driverkiem to nie kuś  trzymaj go, obmyslę jak go bezpiecznie używać z li-ion 4,2V to opisze na forum. Spróbuj zasilic swój driverek np. z 3 akkusów 1,2V. JA dzisiaj w pracy robiłem z nim testy ( z tym na AMC-takim jak twój) i wypadły zgodnie z ich obietnicami. Ja będziesz miał dość cudowania z nim a DX bez odsyłania podesle Ci nowy, co zazwyczaj robili....to ten bedziesz mogł mi podesłac, spróbuję Ci go ozywić , choć przyznam ze tam nie ma się za bardzo co zepsuc oprócz softu w mikrokontrolerze.....ew. zimne luty jakieś. Dzisiaj musiałem naprawiac kumplowi z pracy Ultrafire C3 bo mu gasła, nie chciała na 1,5V pracować...jakoś dodłubałem się do driverka i...zimny lut na tranzystorze.
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-09-01, 09:09:04 » |
|
Z czego zasilasz? 3 x alkaiczne AAA które bez problemu napędzają taką prostą jednotrybową przetworniczkę 700mA. tam nie ma się za bardzo co zepsuc oprócz softu w mikrokontrolerze.....ew. zimne luty jakieś. Niestety wczoraj już nic nie udało mi się z nim pogrzebać (zresztą nie jestem elektronikiem i dla mnie szczytem możliwości jest polutować coś wg instrukcji), bo spierniczyłem sobie lutownice. Ale porobiłem zdjęcia makro tej przetworniczki i myślę, że znalazłem ten zimny lut, albo i zepsuty cały element. Jak kupię lutownice, to poprawie ten lut, ale nie jestem pewien, czy nie jest ten element (co to wogóle jest ten S1?) już fabrycznie przy lutowaniu uszkodzony. Co do sprezentowania Tobie, to miałem na myśli tą płytkę z mikrokontrolerem w kształcie półksiężyca, którą mi zupełnie niepotrzebnie przysłali, a Tobie przysłali o 2 za mało.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Aphi
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-09-01, 10:03:23 » |
|
HEj;-) No to musze Ci pogratulować. Po pierwsze b.dobre zdjecia, po drugie-wlasnie znalazles usterke, wg. tego co widze to wlasnie zimny lut na S1. Ten element S1 to dioda. Sam mikrokontroler moze pracowac dla napiecia max 5,5V i gdybys podlaczyl 6V to by sie uszkodzil. Zasilanie do niego podlacza sie wiec przez diode i jest spadek napiecia...na tej diodzie "odklada sie" jakies 0,6V. Zeby sie upewnic sprawdze jak znajde chwilke. Co sie stalo z lutownica? Tego driverka o ktorym pisales, ze mozesz mi go przyslac, dokladnie tak zrozumialem, i jeszcze raz Ci dziekuje ;-))) Zachowaj go sobie prosze, bo moze Ci sie przydac, a jak zasilasz z 3,6V to mozesz smialo skorzystac z tego polksiezyca;-) i nim regulowac swiatlo w latarce. Wracajac do twojego zepsutego driverka, mysle ze jak dolutujesz ta diode to wszystko zacznie Ci pieknie smigac ;-) Powodzenia ;-) p.s. jesli przylutujesz diode i nie zadziala, to mysle ze mozesz spokojnie zamiast diody wlutowac tam kawalek przewodu-zrobic zwarcie, jezeli nie przekroczysz zasilania 5,5V all bedzie ok. Mozesz tez wylutowac diodke z jakiegos prostego zasilacza, a moze kupic w sklepie elektronicznym...lub przyslac driverek do mnie, ale popieram proby samodzielnego zalatwienia problemu-zawsze to bedziesz po tym madrzejszy  o kolejne doswiadczenie
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
|