Ja też lekko przesadziłem z tym "specjalistyczny",ale staram się tłumaczyć wszystko jak najprościej,o akumulatorze 18650 nie wiedzą wszyscy.
Jeśli ma to być prezent,moim zdaniem nie wchodzi w grę latarka zasilana bateriami typu cr123,która nie ma możliwości zasilania akumulatorkami.Takie baterie są bardzo drogie [7-15 zł za sztukę] i słabo dostępne.To tak ,by nie było niedomówień.
Latarka na akumulatorki litowe z ładowarką będzie świetnym prezentem.Gama rozmiarów jest spora,a same latarki mocne.Tylko uwaga! zanim rozpoczniesz przygodę z litem,zapoznaj się z tym:
www.torch.pl/forum/index.php/topic,54123.0.htmlA może dobra byłaby latarka VB-16?Zasilana akumulatorem litowym,ma 16 poziomów jasności,ani to małe ani za duże,na najmocniejszym poziomie świeci ~4 godziny,na najsłabszym do 60!.Tylko nie wiem,jak jest na dzień dzisiejszy z dostępnością oryginalnej wersji.Nieco słabszą bez kilku bajerów można kupić w dealextreme.com za 35 dolarów.Oryginał można było [i chyba nadal da się] kupić na candlepowerforums za 75 dolarów.
Dla wyjaśnień akumulatorek litowy,o którym tu mowa ma wymiary 18 mm średnicy i 65mm długości.Z tąd jego nazwa.Jest nieco grubszy od typowego "paluszka".
A jeśli chcesz naprawdę sporą latarkę "klasyczną" to w grę wchodzi niemal tylko streamlight propolymer 3c.Kosztuje ~35 dolców,zapewnia 7 godzin pracy ze stałym najwyższym poziomem światła,po czym do ok, 6 godzin słabnącego.Ma ok. 25 cm długości.Świeci ponoć rewelacyjnie.Propolymer to jedna z najbardziej udanych linni firmy Streamlight.
Starałem się wyjaśnić to łopatologicznie,nauczony doświadczeniem po ostatniej wizycie na forum rowerowym.Zadałem tam proste pytanie.7 osób udzieliło mi odpowiedzi tak dla mnie zrozumiałych,że zaprowadziłem rower do serwisu.Poza tym,od ich wypowiedzi trąciło hasłem "no jak tego można nie wiedzieć?!"Chciałbym uniknąć tego tutaj.
Po prostu o to mi chodziło! Swietny post i bardzo za niego dziękuję! Reszcie również dziękuję za starania.
Powiedz mi jeszcze kolego gdzie mozna o streamlight propolymer 3c więcej poczytać, zobaczyć więcej i lepszych zdjęć niż na google grafika no i ewentualnie kupić razem z tą baterią i ładowarką i będe niesamowicie wdzięczny.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam wszytskich!