trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 21:05:07 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Maniacy - prosze o pomoc w wyborze latarki do 300-400 złotych.  (Przeczytany 8993 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
lostindoubt
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2007-08-25, 23:10:20 »

Witam!

Proszę o pomoc w wyborze prezentu dla mojego brata, dlatego pytam was ekspertów. Wielce dziękuję za odpowiedzi (o ile jakieś będą).

Chodzi mi o latarkę:
- kasa (jak w temacie) 300-400 złotych
- wymiary - lepiej żeby to nie było małe
- czas świecenia - dla mnie priorytet,chodzi mi o jakieś 10h i w górę
- zasilanie - akumulator (duży plus) ewentualnie akumulatorki
- zasięg - wiadomo, że czym dalej tym lepiej ale dużym plusem będzie też duże światło wtórne (chyba tak to się nazywa...)
- wygląd - to prezent, mój brat to duży facet więc latarka taktyczna bardzo do niego by pasowała

Jescze raz wielce dziękuję za pomoc w wyborze!
Pozdrawiam

adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2007-08-26, 11:46:27 »

przy takim czasie pracy zostają tylko diody.Jak latarka ma być taktyczna to może coś pod drop-in D-26?Akumulatory w zależności od modelu 18650,17670,17500,18500 lub baterie cr123.Dla przykładu ja długi czas używałem surefire 6P z adapterem tak by dało się przedłużyć korpus do rozmiarów mogących pomieścić 3 baterie.Do tego żarniki 9V oraz drop-in ledowy 3,7-9V na cree P4.Niezależnie od żarówki czy diody zawsze miałem duży zasięg z silnie skupionego środka plus dużo swiatła wystarczającego pod nogi ze strumienia wtórnego.Najprostsza recepta - surefire G2 plus akumulatory chronione ultrafire 16340 (dwie sztuki dają 9V)plus modul drop-in ledowy pod zasilanie 3,7-9V.Jak padną akusy możesz zawsze wsadzić dwie baterie cr123 (dadzą razem 6V więc wystarczająco).Trochę drożej dostaniesz Wolf-Eyes D2AX defender (aluminium,twarda anodyzacja)do której możesz wsadzić np drop-in Wolf-Eyes 4poziomowy (max 170lumenów,minimum około 3,5lumena)oraz akumulator 18650 3,7V i też okazjonalnie wsadzisz baterie 2x cr123.
Zaletą takiego rozwiązania jest modularność.Zawsze możesz przejść na żaróki i z małej latareczki dostać nawet 300lumenów!Wolf-Eyes standardowo dostarcza do każdej latarki pudło typu gift-box,a wyglądem defender powinien podpasować bratu Smiley
lostindoubt
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2007-08-26, 21:48:25 »

http://allegro.pl/item227492993_nowa_latarka_surefire_e1l_cree.html

Przede wszytskim dzięki wielkie za odpowiedź! Co byś powiedział o czymś takim? Nie wiem czy to jest dobra cena za coś takiego i przede wsyztskim czy to jest dobra latarka. Jak dla mnie to trochę mała... Prosiłbym o podanie jakichś linków czy czegoś takiego.Dzięki i czekam na odpowiedź.Pozdro

adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2007-08-27, 09:35:44 »

lepiej spytaj na forum dealerskim bj-system.Mają lepszą cenę i to znacznie!
A poza tym sporo będów w opisie.Zdjęcia nowej wersji , a w opisie jest ,że optyka to TIR kiedy nowe mają coś na kształt kolimatora,TIR miały stare głowice KL1.
A odnośnie linków to może poprostu wkleję fotki

Wolf-Eyes D2AX wygląda tak
http://www.acousticblades.pl/webapp/images/w-e/D2TX(s).jpg
Maniacy - prosze o pomoc w wyborze latarki do 300-400 złotych.

Wsadzić do niego możesz ot choćby dowolny żarnik surefire,Wolf-Eyes,Lumens Factory czy G&P.
Ale jest cała masa modułów led na cree różnych generacji.Można je kupić z Chin (np z dealextreme)lub kupić droższe , ale lepsze moduły Wolf-Eyes (do 4trybów pracy,moc maksymalna 130 lub 170 lumenów).
Taki moduł wygląda tak:
http://www.acousticblades.pl/webapp/images/w-e/D26Cree2.jpg
Maniacy - prosze o pomoc w wyborze latarki do 300-400 złotych.

Do tego akumulator litowy chroniony w rozmiarze 18650 - cała masa na rynku.Te najlepsze to Pila i Wolf-Eyes.Bardzo dobre są też akumulatory AW.Natomiast znośne i bardzo tanie są akusy Ultrafire(z ledem sobie poradzą znakomicie,przy żarówkach może być konieczność podwójnego klikania aby dało się odpalić latarkę bo pcb z akusa ogranicza zanadto ilość prądu wychodzącą z akusa.Pierwsze kliknięcie tylko lekko podgrzewa żarówkę, ale nawet jej nie odpala na moment i już włącza się zabezpieczenie akumulatora.Dopiero drugie lub trzecie kliknięcie gdy żarówka jest już troche nagrzana i nie ściąga w pierwszym impulsie już tak dużej ilości prądu pozwala na pracę z akumulatorem ultrafire).

A latarka z twojego linku do znakomity wybór.Ale ma tylko jeden poziom,światło uniwersalne choć jak dla mnie zbyt skupione by dało sie bez odpowiedniego filtra rozpraszającego pracować w bliskim terenie.No i to jest maleństwo.Nie wypełni dłoni kobiety , a co dopiero dużego faceta o łapach jak bochny chleba Smiley
Mam odpowiednik żarnikowy tej latarki - surefire e1e i chwalę sobie , ale na stałe na głowicy siedzi filtr rozpraszający.A w roli throwera pracuje inna latarka o skupionym świetle.
BJ System
Opinii: (8)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Kraków

BJ System - latarki, lampy i szperacze

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2007-08-27, 11:14:35 »

http://allegro.pl/item227492993_nowa_latarka_surefire_e1l_cree.html

Przede wszytskim dzięki wielkie za odpowiedź! Co byś powiedział o czymś takim? Nie wiem czy to jest dobra cena za coś takiego i przede wsyztskim czy to jest dobra latarka. Jak dla mnie to trochę mała... Prosiłbym o podanie jakichś linków czy czegoś takiego.Dzięki i czekam na odpowiedź.Pozdro
I my wtrącimy swoje dwa grosze...
Jeżeli SureFire E1L z Cree jest za mała to może E2L (jest dłuższa o około 3 cm).
Polecam także nowe latarki SureFire G2L z diodą Cree o czasie pracy do 10 godzin z kompletu baterii.
Do G2 i 6P jest najwięcej akcesorii, nie tylko moduły diodowe ale także akumulatory, filtry, wyłączniki taktyczne.
Do cełow taktycznych polecam 6PD ze specjalną głowicą (koronka) do samoobrony.

Zespół BJ System
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #5 : 2007-08-27, 13:14:11 »

Witam!

Proszę o pomoc w wyborze prezentu dla mojego brata, dlatego pytam was ekspertów. Wielce dziękuję za odpowiedzi (o ile jakieś będą).

Chodzi mi o latarkę:
- kasa (jak w temacie) 300-400 złotych
- wymiary - lepiej żeby to nie było małe
- czas świecenia - dla mnie priorytet,chodzi mi o jakieś 10h i w górę
- zasilanie - akumulator (duży plus) ewentualnie akumulatorki
- zasięg - wiadomo, że czym dalej tym lepiej ale dużym plusem będzie też duże światło wtórne (chyba tak to się nazywa...)
- wygląd - to prezent, mój brat to duży facet więc latarka taktyczna bardzo do niego by pasowała

Jescze raz wielce dziękuję za pomoc w wyborze!
Pozdrawiam

Trochę mnie zaskoczyłeś, piszesz że chcesz dużą latarkę, świecącą około 10 godzin, jasno i daleko w dodatku, myślę sobie że jakiś maglite 3D czy 2D na seula był by oki a tu dajesz linka na surefire e1l ?! Nie no e1l jest  duża ale do orba hehe.....
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #6 : 2007-08-27, 13:15:41 »

Streamlight ProPoly 3C Luxeon ? ;]

7godzin świecenia i to całkiem mocnego.
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #7 : 2007-08-27, 13:21:10 »

Streamlight ProPoly 3C Luxeon ? ;]

7godzin świecenia i to całkiem mocnego.

Albo Melowy Maglajt z SSC i płynną regulacją  Roll Eyes

-- M.
Vascator
Kierownik
*

« Odpowiedz #8 : 2007-08-27, 15:45:57 »

Sprecyzuj może jak duża i jak zasilana ma być latarka.Czy ma być zasilana specjalistycznym akumulatorem  litowym,czy może wystarczy coś na baterie np. "C" [r 14].W dziedzinie latarek taktyczno -profesjonalnych "duża" to pojęcie baardzo względne.
lostindoubt
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2007-08-27, 19:24:41 »

No jak to ma nie wypełnić dłoni kobiety to nie ja myślałem o czyms co miałoby ze dwadzieście cm długości (chyba z tym "taktyczna" to trochę wyjechałem"). Tam nie było podanych rozmiarów więc nie miałem pojecia ale było napisane, że czas świecenia to 10h. No więc jeszcze raz podkreślę, może bardziej dosadnie - duża, męska latarka, z diodą (chyba najlepiej), która świeci 10h lub dłużej, co do zasilania to ja rozróżniam R14 od R20, najlepiej żeby to były jakieś akumulatory bo słyszałem, że można coś takiego dostać i dobrze sobie radzą. Podkreślam - jestem laikiem więc potraktujcie mnie ulgowo prosze...

Sorry za wprowadzenie w błąd i jeszcze raz dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam!

lostindoubt
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2007-08-27, 19:27:20 »

Myślę, że "specjalistyczny akumulator litowy", o ile się wyrobię w cenie byłby po prostu prześwietny.

mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #11 : 2007-08-27, 19:38:16 »

Myślę, że "specjalistyczny akumulator litowy", o ile się wyrobię w cenie byłby po prostu prześwietny.

eeee taki specjalistyczny aku litowy nie jest super drogi  Wink

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6979  -  9 $ za dwie szt

A tu masz latarki na te aku

http://www.dealextreme.com/products.dx/category.940

ps ładowarka też potrzebna będzie  Wink

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251

Vascator
Kierownik
*

« Odpowiedz #12 : 2007-08-28, 14:11:10 »

Ja też lekko przesadziłem z tym "specjalistyczny",ale staram się tłumaczyć wszystko jak najprościej,o akumulatorze 18650 nie wiedzą wszyscy.

Jeśli ma to być prezent,moim zdaniem nie wchodzi w grę latarka zasilana bateriami typu cr123,która nie ma możliwości zasilania akumulatorkami.Takie baterie są bardzo drogie [7-15 zł za sztukę] i słabo dostępne.To tak ,by nie było niedomówień.

Latarka na akumulatorki litowe z ładowarką będzie świetnym prezentem.Gama rozmiarów jest spora,a same latarki mocne.Tylko uwaga! zanim rozpoczniesz przygodę z litem,zapoznaj się z tym:

www.torch.pl/forum/index.php/topic,54123.0.html

A może dobra byłaby latarka VB-16?Zasilana akumulatorem litowym,ma 16 poziomów jasności,ani to małe ani za duże,na najmocniejszym poziomie świeci ~4 godziny,na najsłabszym do 60!.Tylko nie wiem,jak jest na dzień dzisiejszy z dostępnością oryginalnej wersji.Nieco słabszą bez kilku bajerów można kupić w dealextreme.com za 35 dolarów.Oryginał można było [i chyba nadal da się] kupić na candlepowerforums za 75 dolarów.

Dla wyjaśnień akumulatorek litowy,o którym tu mowa ma wymiary 18 mm średnicy i 65mm długości.Z tąd jego nazwa.Jest nieco grubszy od typowego "paluszka".

A jeśli chcesz naprawdę sporą latarkę "klasyczną" to w grę wchodzi niemal tylko streamlight propolymer 3c.Kosztuje ~35 dolców,zapewnia 7 godzin pracy ze stałym najwyższym poziomem światła,po czym do ok, 6 godzin słabnącego.Ma ok. 25 cm długości.Świeci ponoć rewelacyjnie.Propolymer to jedna z najbardziej udanych linni firmy Streamlight.

Starałem się wyjaśnić to łopatologicznie,nauczony doświadczeniem po ostatniej wizycie na forum rowerowym.Zadałem tam proste pytanie.7 osób udzieliło mi odpowiedzi tak dla mnie zrozumiałych,że zaprowadziłem rower do serwisu.Poza tym,od ich wypowiedzi trąciło hasłem "no jak tego można nie wiedzieć?!"Chciałbym uniknąć tego tutaj.

ov_Darkness
Wujek Zwyrol
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: z Mroku...

kocham noże(m)

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2007-08-28, 14:54:12 »

Propoly jest w deseczkę, choć mnie była lekko za duża. Beam ma bardzo przyjemny, zasięg jak jasna(sic!) cholera...Zupgradeowana do SSC, to już w ogóle byłby mniut.

Z madrości Wuja Darkness'a:
"Lepszy śnieg, niż grzybica prącia."
"Najlepsza baba, to własna graba."
"Nie przytulam psów. Wolę kobiety."

I never wanted to be different. I just wanted to be me.

Darkness- Deadly Abhorrent Red-head Kidnapping Nightmare from the Enchanted Sunless Sanctuary
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #14 : 2007-08-28, 15:14:09 »

...Zupgradeowana do SSC, to już w ogóle byłby mniut.

Daj znać, jak Ci się ta sztuka uda. Radiator LEDa jest pancernie oblany żywicą i bez TNT się go nie wyjmie, szit  >Sad

-- M.
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: