trwa ładowanie paska...
2012-02-09, 11:45:38 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka alternatywa dla Fenix L2D?  (Przeczytany 16297 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
mar3
Kierownik
Opinii: (71)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #15 : 2007-08-18, 17:09:45 »

Hmm skoro nowy rex świecący na li-ionie nie grzeje się zbytnio a daje czadu ostro to chyba nie jest z czego się cieszyć - kiepskie połączenie emiterka z radiatorkiem  Undecided 

Czyli low w 2,1 jest słabszy niż był w 2,0 ? nono całkiem całkiem
Tonio
Kierownik
Opinii: (25)
*

« Odpowiedz #16 : 2007-08-18, 17:26:11 »

Mar,

Pewnie że się grzeje, ale nie parzy Smiley temperatura jest porównywalna z C3 na 14500.(prądy 0.33 dla C3 i 0.44A dla Rexa) jak popatrzysz na fotkę modułu to widać że z odprowadzeniem ciepła nie powinno być żadnych problemów. dla pewności ścianki zewn. można maźnąć smarem termoprzewodzącym Smiley

http://img61.imageshack.us/img61/7230/rex21glowcalayy3.th.jpg
Jaka alternatywa dla Fenix L2D?

tryb low w Rexie 2.1 jest łorganoleptycznie łociupinkę ciemniejszy, pomimo że w 2.0 ciągnie 0.08A a w 2.1 tylko 0.04A Smiley
« Ostatnia zmiana: 2007-08-18, 17:30:44 wysłane przez Tonio » Zapisane
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #17 : 2007-08-18, 19:52:35 »

Fenixy cree bardzo dobrze oddają ciepło z diody na body, w mojej cały emiter jest zalany termo klejem i to mi się podoba - latarka robi się momentalnie ciepła w turbo, czyli dobrze połączyli radiator z diodą  Wink Aha cały moduł z diodą jest na klej wkręcony w głowicę, to też na pewno pomaga oddawać ciepło.

Co do rexa hmm myślałem że więcej prądu idzie z liona.
Tonio
Kierownik
*

« Odpowiedz #18 : 2007-08-18, 23:52:53 »

wrzucam parę fotek, sorry ustawiłem ciut za krótkie czasy, ale chyba widać o co chodzi Smiley

REX 2.0 i REX2.1 nie wiem czemu ale jasność prawie identyczna , na CFPie wyszła spora różnica. u mnie nie ma prawie żadnej. pomimo że 2.0 idzie na 1.3A a 2.1 tylko na 1.0A

http://img521.imageshack.us/img521/2033/rex20ver21gk3.th.jpg

rex2.0 i 2.1 na low, tu widać wyraźnie że 2.0 jest ciut jaśniejszy.

http://img156.imageshack.us/img156/6238/rex20ver21lowrk0.th.jpg

na koniec Ultrafire C3 na 14500 i żeby było niesprawiedliwie Rex 2.0 na eneloopie AA Smiley

http://img101.imageshack.us/img101/7733/c314500verrex20aaqn6.th.jpg

na koniec potwierdzam że Rex.2.1 w trybie low działa pełne 60h,  nie do wiary!!!!!
« Ostatnia zmiana: 2007-08-18, 23:55:48 wysłane przez Tonio » Zapisane
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #19 : 2007-08-21, 18:26:20 »

NoNo jeżeli nowy REX no low świeci słabiej od poprzedniego ale około 60 godzin to mi się to podoba   Wink
Harry
Wierny fan M21-04
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdańsk

Timeo Danaos et dona ferentes.

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2007-08-28, 04:01:18 »

No więc w piątek przyszedł do mnie Fenix L2D Premium 100 na diodzie Rebel - tu ukłon w stronę Dobrej Duszy, która pomogła w sprowadzeniu Wink Od dosyć dawna jestem miłośnikiem latarek tej firmy. Nie zawiodły mnie jeszcze, w zupełności mi wystarczają, są tanie i nie są bazarową szmirą... coż można więcej chcieć? Miałem i eksploatowałem L2T, L2D CE (kumpel wyjeżdżający za Wielką Wodę sobie ją przywłaszczył widząc, że mam nową) i teraz P100. Moje wrażenia odnośnie wcześniejszych dwóch już opisywałem i szkoda to powtarzać, bo jest w archiwum.
Najnowszy twór Fenixa różni się wyłącznikiem, ochraniającą go gumką, reflektorem OP no i oczywiście diodą. I to koniec różnic. W zestawie otrzymujemy to samo: holster, sznurek na łapę, zapasowa gumka na włącznik i dwa oringi. Sposób uszczelnienia jest taki sam, a standard wodoszczelności IPX-8 otrzymano chyba tylko przez wstępne nasmarowanie gwintów i gumek smarem silikonowym. Nie pamiętam by we wcześniejszych wersjach już to było, przynajmniej nie w tak widocznej ilości. (A właściwie to IPX-8, to co to jest? Źródła podają, że ma wytrzymać przez 30 minut na 3m, inne na 1m, spotyka się też wartość 1.5m. Jeszcze inne podają dłuższe czasy i większe głębokości).
Obudowa latarki jest taka sama, na głowicy napis L2D Premium 100. Dla mnie najbardziej znaczącą zmianą jest włącznik i gumka. Włącznik z wyraźnym klikiem - czuć, że jest lepszy, bardziej wytrzymały. Całości dopełnia guma, która w tym modelu nie jest gładka, tylko "kratkowana" z antypoślizgową fakturą. Bardzo przyjemnie się tym klika.
Reflektor OP - ma swoje wady i zalety. Silny promień malutkiego Rebela odbija się od OP i tworzy ładną wiązkę światła. Spot nie jest może "perfekcyjnie idealnie" okrągły, ale nie można się do niego przyczepić. Jednak z zasięgiem jest już gorzej, tu rzeczywiście L2D CE i L2D P100 mają te parametry podobne, coś kosztem czegoś. Przy większej jasności diody i zastosowaniu lustra OP dostajemy ten sam throw, ale ładniejszy beam. Po tych wszystkich modyfikacjach latarka zrobiła się bardziej EDC, teraz w zamkniętych pomieszczeniach jest jeszcze jaśniej, bez rażącego ciemnego pierścienia najczęśniej widocznego na ścianach. Z bliska widać różnicę - te 175lm swoje robi i bardziej oślepia niż w L2D CE. W rękawicach ładnie się nią operuje, włącznik aż się klei do palucha. W weekend testowałem ją trochę w zamknietych pomieszczeniach, tu wypadła wyśmienicie i najlepiej. Byłem też w lesie i z kolei tu było gorzej, bo spodziewałem się cudów z tych lumenów, cały czas pamiętając o parametrach i możliwościach L2T. Wyszło mniej ciekawie i na daleko to nią wiele nie zdziała. Jednak nie ma się co martwić, bo za pół roku bedzie nowa dioda z nowym lustrem i być może ta na każdej odległości będzie idealna Smiley
Krótko podsumowując: jeśli nie masz latarki bierz P100. Jeśli masz już Fenixa, to zastanów się pięć razy, czy warto Ci go zamieniać na ten model.
Sorry za chaotyczny tekst, ale ostatnio mało spałem, a chciałem podzielić się z Wami wrażeniami z użytkowania sprzętu.

P.S.
W moim modelu, po podgrzaniu się głowicy w trybie turbo, można ją rozkręcić. Nie bardzo mi się to podoba, klej powinien trzymać lepiej. W L2D CE nawet jak chciałem, to nie mogłem tego odkręcić. Tu poszło za łatwo Sad

Nie wiedziałem gdzie się podczepić z postem, więc wrzucam tu. Jeśli Mod uzna, że tu to nie pasuje, to proszę przenieść. Dzięki.

« Ostatnia zmiana: 2007-08-28, 04:02:54 wysłane przez Harry » Zapisane

PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2007-08-28, 07:44:15 »

Dzieki Harry za ciekawy opisik. Mojej Żonce zafundowałem P1D CE i przyznam, że latareczka bardzo ładnie i wygląda, i świeci tak więc rozumiem twoje zaufanie do Fenixa  Grin

nie odpowiadam  na PW.
pecado
Szef
Opinii: (10)
*

« Odpowiedz #22 : 2007-08-28, 09:36:22 »

W moim modelu, po podgrzaniu się głowicy w trybie turbo, można ją rozkręcić. Nie bardzo mi się to podoba, klej powinien trzymać lepiej.
heh, tu się ubawiłem - koniec kłopotów dla moderów, latarka się sama rozbiera w czasie eksploatacji Grin

Dzięki Harry za opis! Smiley

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #23 : 2007-08-28, 10:14:55 »

Harry - spot z rebelowego fenixa wygląda na większy niż ten z cree, jest tak na żywo też? (wg. fotek z cpf)

heh, tu się ubawiłem - koniec kłopotów dla moderów, latarka się sama rozbiera w czasie eksploatacji Grin

Dzięki Harry za opis! Smiley

hehe a to zależy jak panu w fabryce się nabierze kleju  Wink

Tonio
Kierownik
*

« Odpowiedz #24 : 2007-08-28, 12:09:57 »

Krótko podsumowując: jeśli nie masz latarki bierz P100. Jeśli masz już Fenixa, to zastanów się pięć razy, czy warto Ci go zamieniać na ten model.

Miałem w skrzynce mailowej tonę ofert, każda lepsza na P100, i tak się zastanawiam po cholerę mi to?? :)Kupiłem, pobawiłem się godzinkę i poszła do ludzi, fakt Rebelki mają ładny cieplutki kolor, fakt są ciut jaśniejsze od Cree P4. ale do codziennego użytku wystarczy 100lm, tym bardziej że masz całkowitą rację, zasięg pozostaje prawie bez zmian, jest tylko ciut jaśniej w pomieszczeniach zamkniętych. Jeżeli chcemy zasięgu, to nie fenix czy inna latareczka z lusterkiem wielkości paznokcia. fizyki nie oszukamy i wsadzenie nawet 300lm emitera cudów nie zrobi. Sumując, całkowicie się zgadzam  z Harrym, jeżeli już mamy latareczkę EDC to wymiana na Rebela nie ma sensu. jeżeli planujemy zakup to L2D jest bardzo dobrym wyborem -można dołożyć krótka przedłużkę na 1AA i mamy prawie ideał.
Harry
Wierny fan M21-04
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl
**

Timeo Danaos et dona ferentes.

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 2007-08-28, 13:32:59 »

Cree nie mam już żadnego niestety. Być może spot z Rebela jest troszeczkę większy, ale to można porównać tylko na żywo, mając obie latarki. OP swoje robi i go przynajmniej "optycznie" troszkę powiększa przez lekkie wygładzenie. I rzeczywiście lekko irytujące jest błyskanie pełną mocą przy zmianie trybów. Impuls jest krótki, lecz zauważalny - tego w L2D CE nie widziałem.

PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #26 : 2007-08-28, 14:19:15 »

Mój L2D błyska pełną mocą tylko przy włączeniu na low.
Trialces
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 2007-08-29, 12:23:56 »

Wlasnie zamowilem sobie L2D Premium 100 na fenix-store.com. Czy ktos z was juz cos tam zamawial bo interesuje mnie jak dlugo idzie paczka no i skad ona idzie?
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #28 : 2007-08-29, 12:40:17 »

Czasami w ogóle nie dochodzi (z tego co słyszałem) Cheesy

Ale Adiblue by to musiał potwierdzić.
Tonio
Kierownik
*

« Odpowiedz #29 : 2007-08-29, 12:43:02 »

przesyłka idzie z USA , jeżeli zamówiłeś ze standartową wysyłką to równie dobrze mogłeś dać na PCK Smiley

tak mniej więcej jedna na trzy nie dochodzi Smiley jak już dochodzi to trwa to zazwyczaj ok 14-21 dni.
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: