trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 20:59:28 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Pare pytań co do 18650.  (Przeczytany 11356 razy)
adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2007-08-30, 10:38:25 »

z moich obserwacji...przewinęło mi się sporo ogniw różnych marek.
Na dziś dzień te które używam to
1 wolf-eyes LRB150A,LRB168A (odpowiednio 18500 i 18650)ciągną równo z każdym emiterem bez problemów
2 AW - stare 18650 wymiękały przy żarnikach wysokiej mocy.Mam najnowsze ogniwa - problem zniknął.Zasilam bez kłopotu żarówkę 320lumenów z dwuch ogniw 18650 i zawsze odpala od razu
nowe ogniwa mają oznaczenie +power
3 ultrafire 18650 mają wszelkie  wady starych AW
Już ze słabą żarówką 100lumenów sobie nie radzą.Odpalają za drugim-czwartym razem,ale jak już wystartują to działają stabilnie.Powyższych problemów nie ma z zasilaniem diody.

Wniosek z tego taki,że jak chcesz zasilic diode to ultrafire sa znakomitym pomyslem z uwagi na smiesznie niska cene.Ale jak chcesz zasilic zarnik to nie polecam ich.Lepiej dolozyc do AW +power.W-E niestety maja wysoka cene (moim nieobiektywnym zdaniem uzasadniona ich jakoscia)wiec to rozwiazanie tylko dla najwiekszych perfekcjonistow.Jest jeszcze pila,ale o niej tylko czytalem.Podobno najlepsze ogniwa na rynku,ale tez jeszcze drozsze od W-E.Poki co najlepsze jakie uzywalem to IMHO W-E Smiley
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2007-08-30, 11:07:21 »

Dzieki za ciekawe info Adiblue.
ja osobiście używam 18650 demontowanych z akkusów laptopowych-zazwyczaj akkusy marki Sony, ale nie mam żadnego ciekawego żarnika żeby je sprawdzić pod innym niz LED obciążeniem...

nie odpowiadam  na PW.
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #17 : 2007-08-30, 13:08:19 »

Właśnie testowałem aku ultrafie protectd (te niebieskie) w latarce wolf eyes z żarnikiem 3,7V , nowy aku praktycznie, zaświecić nie chciał - no dobra za duży prąd i zadziałało zabezpieczenie sobie myślę (klikałem kilkanaście razy) wkładam ultrafire też protectd ale szarą wersje klikam dwa trzy razy i świeci - pobór prądu 2,4A

Ale co dziwne, praktycznie nowy aku ten niebieski padł po próbie z żarnikiem  Undecided nie wiem co się mogło stać  Sad
adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2007-08-30, 13:22:01 »

właśnie zapomniałem dać ci znać w tej sprawie.Akusy wolf-eyes poszły na pniu i nie został ani jeden na testy.Dwie sztuki siedzą w latarce Wojtka,a ja mam tylko LRB-150A.Dałem co miałem.Ultrafire mam na własny użytek do zasilania Lumapower MRV,a tam ich mankamenty przestaja mieć znaczenie.
Calineczka
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2007-08-30, 13:24:50 »

....i w tym momencie przydał by się zasilacz co by go spróbowac pobudzic do życia elektrowstrząsami. Ciekawe jak one sa protected, może to jakaś kichowata elektronika...słabe tranzystorki...i przy chwilowym, duzym prądzie zwarcia-padają?
Zastanawiam się, czy przy rozruchu żarnika nie pomógł by kondensator elektrolityczny podłączony oczywiście do akkusa, równolegle...w chwii udaru mógł by przejąc część obciążenia-tak jak ma to np. miejsce w systemach nagłośnieniowych audio dużej mocy...ot, np. w samochodach...

nie odpowiadam  na PW.
Calineczka
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2007-08-30, 13:26:25 »

...Panowie, nie wywalać tych padłych akkusów, jak by co wysyłać do mnie-będę robił experymenta i może dopracujemy się jakiejś metody ożywiania trupków? jestem b.ciekaw jak oni je zabezpieczają...

nie odpowiadam  na PW.
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #21 : 2007-08-30, 13:44:34 »

właśnie zapomniałem dać ci znać w tej sprawie.Akusy wolf-eyes poszły na pniu i nie został ani jeden na testy.Dwie sztuki siedzą w latarce Wojtka,a ja mam tylko LRB-150A.Dałem co miałem.Ultrafire mam na własny użytek do zasilania Lumapower MRV,a tam ich mankamenty przestaja mieć znaczenie.

Twoje UF szare działają dobrze, tylko mój niebieski padł, jeszcze nie sprawdzałem go dokładnie co i jak, czy ma jakieś napięcie itp.

...Panowie, nie wywalać tych padłych akkusów, jak by co wysyłać do mnie-będę robił experymenta i może dopracujemy się jakiejś metody ożywiania trupków? jestem b.ciekaw jak oni je zabezpieczają...

coś się znajdzie hehe, a taki rozładowany do zera ? odwrotnie wsadziłem do ładowarki skubańca  Tongue

ed. aku zabezpieczony padł na dobre(niebieski)  Wink chyba się jakaś zwara zrobiła bo rozładowany do zera jest ( wczoraj ładowany) jakoś nie pomogła mu elektronika zabezpieczająca  Embarrassed
« Ostatnia zmiana: 2007-08-30, 15:54:06 wysłane przez mar3 » Zapisane
Calineczka
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 2007-08-31, 09:22:20 »

Mar3, kazdy akkus do przebadania. Umówmy sie, ze to ja chowam trupy elektroniki, ok?
Taki maly off-top...byl u mnie wujas ostatnio z zepsuta Motorola V50-Arek pomoz, chce dac dzieciakowi a tu nie wlacza sie, serwis nie poradzil, wyglada koszmarnie. Podlubalem w szufladzie, wyciagnalem druga taka V50 ktora lezala tam ze 3 lata, skopalem w obu baterie li-ion ze swojego magicznego zasilacza, pożeniłem w nich obudowy, klawiatury etc i wujas wyszedl szczesliwy ze sprawym telefonem i dwoma akkusami. Po kilku dniach przywiozl mi starego pilota TV i mowi:
-Arek zgodnie z umowa Ty wyrzucasz elektronike ;-)
...
...tak wiec czasem z jakiegos trupa cos sie moze komus przydac  Grin

nie odpowiadam  na PW.
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: