trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 20:57:46 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Ultrafire C3 - potrzebna pomoc  (Przeczytany 19134 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« : 2007-08-10, 11:56:08 »

Jak w temacie.Zdechła dioda lub jest źle polutowana.Jako,że jestem w temacie dość zielony to opisze jak to wygląda.Mierzyłem włącznik i jest ok.Mierzyłem głowicę i nie jest ok.Rozebrałem głowicę - mierzyłem cały układ i mam pomiar na przewodach dochodzących do góry i wlutowanych w płytke diody.Stąd wniosek , że dioda się usmażyła.Ale nie mam pewności czy od spodu płytki też nie ma jakichś połączeń (zielony jestem Smiley )i może tam jest jakaś przerwa.
Niestety płytka jest przyklejona do radiatorka i nie mogę jej wydobyć w celu oględzin.Czy znacie jakieś metody by ją stamtąd wyciągnąć?A może olać diagnozę starej diody i poprostu wydłubać ją i montować na jej miejscu nową?Tylko boję się czy nie uszkodze przy okazji driverka.Jakieś pomysły?No i pewnie będę potrzebował nowego cree co by na starym driverze działało?A może kupić rebel-a.Tylko czy nie będę musiał wtedy zmienić reflektora?No i pewnie jakąś pastę przwodzącą ciepło pod diodę?Gdzie ewentualnie takie cuś szukać?
Z góry dziękuję za pomoc

adiblue
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2007-08-10, 12:31:22 »

PAnie Kierowniku...  Grin
prosze o sprecyzowanie co znaczy POMIERZYŁEM. jestem elektronikiem i przydało by się użycie jakichś jednostek...typu napięcie w woltach, prąd w amperach...etc;-)...więc co mierzyłeś?
JAk masz woltomierz, to na włączonej latarce zmierz napięcie (V) na tych kabelkach które dochodza do głowicy. Jak masz amperomierz to zmierz pobór prądu przez latarkę, domyslam sie że tył masz odkręcany z włacznikiem...ustaw zakres na 10A, jak trzeba-zmień w mierniku gniazda kabli (do pomiaru prądu uzywa się zazwyczaj innych "dziurek" niz do pomiaru napiecia czy przejscia/rezystancji) i jedenkabelek dotknij do obudowy, do odizolowanego miejsca...drugi do minusa baterii/akku i zobacz czy latarka cos pobiera...w razie potrzeby zmniejsz zakres, ale zacznij od 10A...a jak by co dzwon, 602102080 ;-)

p.s. jak potrzebujesz wiedziec jak uzywac miernika to daj jego symbol albo fotke...opisze dokladniej co jak ustawic... Grin

nie odpowiadam  na PW.
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #2 : 2007-08-10, 12:42:01 »

Wpadaj z tym do mnie Adi, popracujemy nad tym :]
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #3 : 2007-08-10, 12:59:48 »

adiblue - w radiator  jest wprasowana tulejka miedziana do której przylutowana jest płytka pcb z driverkiem, przylutuj kawałek drucika np. 1,5mm do plusa driverka, podgrzej miejsca z cyna i pociągnij za drucik - jak dobrze podgrzałeś to wyciągniesz pcb bez problemu.
Tylko nie odpalaj driverka bez diody bo się sfajczy! Gotowe driverki dostaniesz w DX - http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4735

Wlezą w miejsce starego jak wywalisz tulejkę miedzianą.

ed. zapomniałem że nie wszystkie płytki w C3 były lutowane do tulejki miedzianej.

http://img509.imageshack.us/img509/6716/pcbip6.jpg
Ultrafire C3 - potrzebna pomoc

czy twoja jest przylutowana?
« Ostatnia zmiana: 2007-08-10, 13:31:47 wysłane przez mar3 » Zapisane
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2007-08-10, 13:37:04 »

pomiar był tylko po to by stwierdzić czy jest przepływ,a do tego chyba  nie ma znaczenia czy będę sprawdzał ampery czy wolty Wink
Mierzyłem na skali V z przyrządem ustawionym na  20,oczywiście dla prądu stałego z przewodami we właściwych dziurkach Cheesy
Jeśli ci to pomorze to wskazania miałem 1,29V (bateria alkaliczna)dla body + bateria + włącznik oraz 1,05V dla baterii + body + włącznik + dioda.

Do Eshtan - chętnie skorzystam

Do mar3
Szkopuł w tym,że nie mogę rozebrać pestki.
http://img53.imageshack.us/img53/810/img3857dy0.jpg

http://img77.imageshack.us/img77/1686/img3858rk8.jpg

Tak to wygląda teraz i nie wiem jakie następne kroki przedsiewziąć by czegoś po drodze bezpowrotnie nie uszkodzić.Płytka z diodą jest od spodu zafajdana klejem.Więc może powinienem dostać się do płytki od strony bieguna + ?Jak tego dokonać?Wystarczy podgrzać?Mam fajny patent na podgrzewanie płynne bez ryzyka przegrzania (na stalowej obudowie opiekacza do grzanek Cheesy)
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #5 : 2007-08-10, 13:39:39 »

Wbijaj do mnie, podepnie się 3V na diodę i będzie wiadomo na czym stoimy Cheesy
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2007-08-10, 13:40:52 »

już widze Smiley dzięki mar3
jest miedziana.No to chyba kupie wreszcie porządna lutownicę sie zdaje i grot na ołóweczek i będę walczył.Przemek,bez urazy,nawet jak coś sknocę,ale ile frajdy jak się uda samemu to zrobić Cheesy

edit
tak się teraz przyglądam i myślę,że jakiś mały żółty ludzik nieźle zapaćkał pcb podczas lutowania.Wygląda jakby połączył bieguny - i + i później usuwał cynę.
Z objawów-latarka jak przyszła to nie świeciła,a to świeciła.Później się namyśliłą i świeciła kilka godzin bez problemu.Dostał ją dziadek i wrzucił do szuflady.A jak potrzebował i wyjął to już nie działała.Na 14500 sprawdzałem , tez nie świeci.
« Ostatnia zmiana: 2007-08-10, 13:44:58 wysłane przez adiblue » Zapisane
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #7 : 2007-08-10, 13:42:42 »

Jak uważasz, jak coś to jestem do dyspozycji Cheesy
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #8 : 2007-08-10, 13:48:08 »

CZekaj moment, ale bateryjka miała 1,29V bez obciążenia? Driver nie odpali w tym przypadku na pewno.Dioda wraz z mini radiatorkiem jest przyklejona na jakiś biały śmieszny klej - podważ ja małym wkrętakiem, na szczęście klej nie trzyma mocno.
Co do wyjęcia samej płytki PCB, zrób jak pisałem wcześniej   

ed.
jak przerywała od nowości to co innego, może gdzieś jest kiepskie połączenie hmm, wsadź bateryjkę w tubę z wyłącznikiem (włączonym), i przyłóż sam moduł bez głowicy, poruszaj nim itp zobacz czy zaświeci się.
« Ostatnia zmiana: 2007-08-10, 13:56:08 wysłane przez mar3 » Zapisane
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2007-08-10, 13:53:26 »

ok , dziękuję za pomoc.
Lecę do elektronika po lutownicę Cheesy
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #10 : 2007-08-10, 13:58:40 »

Stój !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mogę Ci dać jak chcesz.
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2007-08-10, 14:09:37 »

o! listonosz! Smiley O! Novatac ! Smiley
hhhkmmmm...nie to później,teraz lecę po tą lutownicę.Bo zabawki trza mieć swoje Cheesy
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #12 : 2007-08-10, 14:11:51 »

Co za koleś, mówię mu że mu mogę dać lutownicę to mnie nie słucha.

Akurat mam jedną za dużo. Ale ok, nie moja działka Smiley
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2007-08-10, 14:36:45 »

a to co innego Smiley
skończyłęm wypociny w innym wątku to teraz mogę wpaść Smiley
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2007-08-10, 15:01:36 »

adiblue - w radiator  jest wprasowana tulejka miedziana do której przylutowana jest płytka pcb z driverkiem, przylutuj kawałek drucika np. 1,5mm do plusa driverka, podgrzej miejsca z cyna i pociągnij za drucik - jak dobrze podgrzałeś to wyciągniesz pcb bez problemu.

Panie Kirerowniku, jak bym zobaczył to po łapach bym dał!!! Uchowaj od wszelkiego cynowania plusa!!! Cyna to paskudztwo a porządna lataka ma styk MIEDZIANY i taki powinien pozostać! Taki pocynowany szybciej koroduje, duzo gorzej kontaktuje...w porządnych latarkach chyba nie widzieliście pocynowanego plusa? Moim zdaniem to barbarzyństwo Grin

nie odpowiadam  na PW.
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: