trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 05:23:17 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Ustawienia aparatu do robienia beamshot'ów!!!  (Przeczytany 2347 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
bosss
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Philips D2S

Ignoruj
« : 2007-06-19, 09:20:47 »

Witam.Koledzy posiadam 2 aparaty cyfrowy, lustrzankę oraz kompakta(Nikona D50 i Canon'a A95).Chciał bym się dowidzieć który z nich będzie lepszy do robienia beamshot'ów. Oraz jak ustawić aparat aby zdjęcia oddawały realnie moc światła, chodzi mi o ISO, przesłonę, czas, etc

Huntlight FT01 FluPic>Surefire C2>Surefire A2 AVIATOR THC3>Rexlight 2.0>MacTronic JML2940 mod HID>ORB RAW NS>M@G 2D (mod SSC)>Fenix L2T V2.0>Surefire 6P>Fenix L1T/L2T (mod Cree)>Surefire L1 Cree>Surefire E1L Cree>47 Quark Mini AA>ITP A3 UPG
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #1 : 2007-06-19, 09:24:30 »

Ja tam biorę najlepszego cyfraka pod ręką. Daje ISO 400
a potem bawię się czasem naświetlania. Beamshoty robię
tak, aby jak najlepiej oddać wygląd promienia. Od pomiaru
mocy mam luxometr i sferę :]
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #2 : 2007-06-19, 09:34:09 »

Witam.Koledzy posiadam 2 aparaty cyfrowy, lustrzankę oraz kompakta(Nikona D50 i Canon'a A95).Chciał bym się dowidzieć który z nich będzie lepszy do robienia beamshot'ów. Oraz jak ustawić aparat aby zdjęcia oddawały realnie moc światła, chodzi mi o ISO, przesłonę, czas, etc

Eksssperymentalnie tylko. Czasy wyjdą ci między 5 a 20 sekund przy f4, statyw koniecznie, wężyk (albo samowyzwalacz, aby drgania miały czas się wytłumić).
Ustaw w miarę małą przysłonę (wysokie f), będziesz miał lepszą głębię ostrości, dobierz czas metodą prób i błędów. Jeśli robisz kilka lampek i chcesz porównać, zmierz najjaśniejszą i najciemniejszą. Ustaw aparat tak, aby najciemniejsza była jeszcze widoczna, a najjaśniejsza nie była prześwietlona. Migawka i przysłona muszą być stałe.
Za długi czas naświetlania (czyli mała czułość) zwykle powoduje wiele śmieci (dlatego lustrzanka z dużą matrycą będzie lepsza od kompakta), za mała przysłona z kolei rozwala ostrość, musisz robić próby.
Pamiętaj, że jeden stopień f to dwukrotna zmiana światła, dlatego przy jasnym Księżycu i goniących chmurach zamiast f6/4" ustaw (na przykład) f2,8/1", zmieniając kompozycję tak, aby utrata DOF nie zaważyła na jakości.

-- M.
Windforce
*Flashaholic*
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Mińsk Mazowiecki

T5 - Mission Impossible

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2007-06-25, 10:06:38 »

Ja miałem Canona S3 IS, a nastawy słynnych beamshotów to ISO 800, f/4, 1/10 sekundy.

To jest zły zestaw, bo EDC wychodzą raczej ciemno. :]

Zdecydowanie nie polecam wysokich ISO, bo strasznie szumią (zdjęcia w dziale HID musiałem radykalnie odszumić) ISO 400 to maksimum.
Chyba, że ktoś ma dSLR Canona z matrycą CMOS. Wink

Resztę Mel bardzo dobrze opisał. Smiley

D.

Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: