Witam!
Na wstepie wielki szacun dla uzytkownika MAR3 dzieki ktoremu cale to przedsiewiecie dalo sie zrealizowac.
Bedac w sklepie elektrycznym przypadkiem wypatrzylem latarke czeskiej firmy, tzw prysznic na 9led. Jak sie okazalo jest calkowicie demontowalna, solidny mocny koszyk na 3x aaa, glowica nagwintowana z mozliwoscia wykrecenia pierscienia i modulu 9led. Po kontakcie z MAR3 i ogledzinach latarki, pomiarach suwmiarka calego body - zadecydowalismy ze to jest strzal w 10tke. Latarke nabylem za 19,50zl ponizej link do latarki:
http://www.emos.pl/pl/catalog/products/full/latarka-metalowa-led-st7303-9l-3-x-aaa-1440093100-pl/Default.aspx?tr=CategoryTreePL&nd=1421W/w produkt zostal przeslany do MAR3, ktory podjal sie w ekspresowym tempie modyfikacji, cierpliwie wysluchujac wszystkich moich pytan i oczekiwan co do produktu - i spelnil je nadzwyczaj fachowo - do tego tlumaczac kazda prosta i zawila rzecz mnie jako laikowi
Do latarenki bez problemu dalo sie zamocowac:
szkielko 24,2mm
IMS20
dioda cree w obudowie star
wkrecany w glowice radiator
Calosc jest w DirectDrive, 3 swiezo zaladowane akumulatorki Pentagram 900, dajace napiecie 1,42v i natezenie zwarciowe okolo 3,80a - 4,00a - karmia latarke pradem 1,0a ktory powoli spadajac stabilizuje sie na poziomie 0,7 - 0,8a.
Latarka swieci ciasnym spotem. Z okolo 3m spot ma okolo 20cm, natomiast sidespill siega od podlogi az po sufit (zachodzac na podloge i sufit po okolo 20cm). Urzyteczny zasieg latarki to pewne 50m, testy na podworku pokazaly ze na ta odleglosc swieci jasno i czytelnie oswietla zadany cel. Z testow takich juz dla samej ideii - swiatlo malej latarki cree dolatuje tam gdzie dlatywal moj mag 3d led - czyli na 2ga strone "boiska" widac swiatlo na budynkach - a to okolo 100m. Testujac obie latarki - swiatlo maga ginie w swietle cree.
To tyle piszac szybko przed praca - jesli cos pominalem - prosze o pytania - ewentulanie MAR3 uzupelnij jesli namieszalem
Ponizej kilka fotek z prac mar3:
fotka1

cree direct-drive 3xAAA By MAR3
fotka2

fotka3

po lewej VENTURE po prawej MOJA

VENTURE 10m

MOJA 10m

fotki i wykonanie by MAR3
Moje zdjecia porownawcze mojej Cree by MAR3, oraz mag 3d led. Wszystkie zdjecia wykonano z przyslona F5,7 oraz ISO64. czasy rozne - opisane ponizej:
Cree 0,62s

Maglite 3D LED 0,62s

Cree 1,13s

Maglite 3D LED 1,13s

Maglite 3D LED lewo - CREE prawo - 1,10s

jak widac na powyzszych zdjeciach cree wciaga maga na sniadanie bez popitki. side spill jest duzo jasniejszy, centralny spot wiekszy i o wiekszej jasnosci. Pol roku chodzilem z Mag'iem 3D LED na montaze do klientow w ciemne zaulki, teraz widzac roznice ilosci swiatla - uzytecznosc maga to raczej taktyczno palkowa - aniezlei swietlno patrzeniowa
a powiem wam panowie ze juz myslimy z MAR3 jak by dorobic maly extender i wstawic tam 18650 i wysterowac diode w DD na 1,5a - chlodzeni jest na tyle dobre ze latarka przy 1a jest ciepla - rowno ciepla - ale moge dotkac jej warga. Natomiast Nuwai 3w luxeon na 2x cr123 ktora sprowadzalem zza wielkiej wody dla tescia - po paru min swiecenia byl tak goracy ze parzyl moje delikatne lapki (temp okolo 45-50C i rosla, a mi skali brakowalo na termometrze). Wiec moim zdaniem roznica wciaz pozostaje na duzy in plus dla cree.
pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji
ps. jesli mod moglby przerobic linki na miniaturki zdjec to bylbym wdzieczny - nie bardzo wiem jak to zrobic w skryptach tego forum
admin mode: proszę uprzejmie, polecam też odpowiedni poradnik w dziale technicznym forum | pec