|
« : 2007-05-01, 16:31:09 » |
|
Niech mi ktoś wytłumaczy, bo ja ciemny jestem, jakie przewagi nad diodami led mają klasyczne żarówki (pomińmy już różnice w jakości wykonania latarek i wynikające z renomy konkretnych firm). Z obecnie dostępnych na rynku diod można uzyskać już moc porównywalną z wieloma żarówkami. Poza tym mają o wiele mniejsze zużycie energii i wielokrotnie dłuższą żywotność. A jednak wielu renomowanych producentów w dalszym ciągu ma w swojej ofercie latarki żarówkowe które znacznie ustępują parametrami latarkom diodowym wypuszczanym przez konkurencję. Jak to jest?
|
|
|
|
|
|
FOR PONY !!! Gdy Ci dobrze i życie Cię rozpieszcza, rozglądaj się uważnie, bo z drugiej strony już bierze rozbieg, żeby kopnąć Cię w dupę!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-05-01, 16:38:28 » |
|
Ano.Najmocniejsze ledy mają po 5 W .A z żarnika wyssiesz o wiele wiecej.Naprawde mocne latarki potrzebują ksenonu,nie jakiegoś leda.
Dobra żarówka ksenonowa np z surefire a2 Ma bardzo dobra sprawność i wiele pod tym względem ledowi nie ustępuje.
Poza tym.Czytałem parę razy,że ludzkie oko widzi najwięcej światła o temperaturze ~ 3500Kelvinow.Mniejsza z tym,o co z kelwinami chodzi.Ale żarnik daje swiatło właśnie o takiej ilości K .A led ~ 5500K.Wniosek taki,że przy takiej samej ilosci lumenów,my zobaczymy więcej światła żarowkowego.
No i dobre żarówki maja wg mnie ładniejszą barwę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-05-01, 16:57:22 » |
|
OK. Przyjmuję do wiadomości, chociaż z tą temperaturą/barwą to też zależy, nawet od konkretnego egzemplarza. A o co chodzi z "Kelvinami" i jakie to ma odniesienie to ja wiem 
|
|
|
|
|
|
FOR PONY !!! Gdy Ci dobrze i życie Cię rozpieszcza, rozglądaj się uważnie, bo z drugiej strony już bierze rozbieg, żeby kopnąć Cię w dupę!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-05-01, 18:02:24 » |
|
kolor swiatla w ledach w zaleznosci od jakosci wykonania bedzie od bialego zmierzal w kierunku blekitu czy wrecz barwy niebieskiej, zarnik od bieli w odcienie zoltego, kto jaki kolor bardziej lubi rzecz gustu, ale proponuje przetestowac latarke LED i zarnikowa we mgle, dymie, kurzu, wnioski nasuna sie same, w LED zrobi sie sciana swiatla i nic nie bedzie widac, a żarowka jednak po czesci przebije sie przez zanieczyszczone powietrze, zreszta zarowki przeciwmgielne w starszych samochodach zawsze byly zolte bo to dziala. "Przeciwmgielnosc" i duze moce powoduja ze zarowka jest jednak znacznie lepsza w specjalistycznych zastosowaniach. Jesli by tylko zywotnosc zarowki choc odrobine dorownywala diodzie to bylby juz zupelny ideal, choc w zastosowaniach codziennych i niemilitarnych te parenascie godzin w zupelnosci wystarczy.
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-05-01, 20:33:36 » |
|
No i jeszcze kilka spraw. Żarniki w zdecydowanej większości nie potrzebują żadnego sterowania,żadnych przetwornic ani stabilizatorów.A led już tego wymaga. Można zrobić żarnik na każde napięcie-A biała dioda niestety nie zejdzie poniżej ~3,2 V . Żarnik łatwiej skupić zwykłym reflektorem,bo świeci 360*.Z ledem gorzej. No i wreszcie żarnik nie wymaga chłodzenia w postaci radiatora. Z tym efektem ściany światła to faktycznie ciężko czasem.Wystarczy,że zacznie wieczorem parować rosa z trawy,i przy luxeonie III mam "ścianę".Produkowane są niby diody o całej rozpiętości temperatury barwowej,ale tych niższych jakoś w latarkach niet. Ale zaczekajmy na Esthana.On zamiłowany w swoim A2 z pewnością wyjawi ci bardzo wiele zalet sprężonego ksenonu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-05-01, 20:50:03 » |
|
Pomijając technikalia itp. światło z żarówki jest przyjemniejsze dla oka :]
Mnie się wydaje, że wynika to z wychowania się na żarówkach w domu, przez co światło żarówkowe wydaje się o wiele bardziej "naturalne" od bieli LED'ów.
Można pisać eseje, ale najlepiej jest zobaczyć samemu.
P.S. To co prezentuje sobą Maglite, czy inna żarówka sklepowa, nie umywa się do tego co dają żarówkowe SureFire.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2007-05-01, 20:54:39 » |
|
No i jeszcze kilka spraw. Żarniki w zdecydowanej większości nie potrzebują żadnego sterowania,żadnych przetwornic ani stabilizatorów.A led już tego wymaga. Można zrobić żarnik na każde napięcie-A biała dioda niestety nie zejdzie poniżej ~3,2 V . Żarnik łatwiej skupić zwykłym reflektorem,bo świeci 360*.Z ledem gorzej. No i wreszcie żarnik nie wymaga chłodzenia w postaci radiatora. Z tym efektem ściany światła to faktycznie ciężko czasem.Wystarczy,że zacznie wieczorem parować rosa z trawy,i przy luxeonie III mam "ścianę".Produkowane są niby diody o całej rozpiętości temperatury barwowej,ale tych niższych jakoś w latarkach niet. Ale zaczekajmy na Esthana.On zamiłowany w swoim A2 z pewnością wyjawi ci bardzo wiele zalet sprężonego ksenonu  Nie tak dokonca, diode tez mozna dac DD jak dobierze sie odpowiedni bin pod zasilanie, nie potrzebne wtedy sterowanie, przetwornice itp. SAm wiesz bo masz luxeonka w maglicie 3D DD Na podanym napieciu przez ciebie smigam cree i swieci baaardzo jasno ! dostaje kole 0,6A, a z luxeonami z binu ...H jest jeszcze lepiej, schodza nizej ! Z tym skupieniem tez nie tak dokonca, sa odpowiednie reflektorki dostepne, nie ma problemu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-05-01, 21:08:01 » |
|
Nie tak dokonca, diode tez mozna dac DD jak dobierze sie odpowiedni bin pod zasilanie, nie potrzebne wtedy sterowanie, przetwornice itp. SAm wiesz bo masz luxeonka w maglicie 3D DD
Lub w ORB RAW'ach :]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-05-01, 21:23:56 » |
|
No i wreszcie żarnik nie wymaga chłodzenia w postaci radiatora. To jakaś nowość ?? bez jaj- dajesz prąd jakiś, masz ileś % wydajnośći i radiator musi być, a z tego co wiem,to raczej LED ma większą sprawność , niż żarnik (z samej nazwy się grzeje) więc Panowie bez takich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-05-01, 21:42:34 » |
|
Enkhm.Radiator w żarówce?!  .Nigdy nie widziałem,w żadnej.Ale może coś mi umknęło.Bo wydaje mi się,ze im gorętszy wolfram,tym jaśniej świeci.W żadnej profesjonalnej żarówce sf ,streamlighta,ani górniczej nie widziałem radiatora. A jeśli chodzi o dd-No właśnie,trzeba dobierać,i zawsze led bedzie ciut przesterowany,a potem niedosterowany.Poza tym dd ma raczej wąski zakres zastosowań wobec ogniw. Są zwierciadła do diód,owszem.Ale na ogół używa sie optyki,a i zwierciadło trochę głębsze musi być.Ja problemów ze skupieniem nie miałem,ale często słyszę lamenty o sprawności skupiania płaskiego źródła światła,tzn jest trochę niższa,o to mi chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-05-01, 21:57:31 » |
|
widziałem gdzieśradatory w latarkach z żarnikami były to jakieś mody z bardzo mocnymi żarnikami i konieczne było stosowanie radiatorów
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-05-02, 09:08:42 » |
|
No na przykład w tym maglite'o podobnym monstrum które ostatnio melonmelon pokazał w gliwicach. Reguła jednak jest zachowana, wszystkie mocne diody skazane są na radiator, a żarówki ekstremalnie rzadko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-05-02, 10:09:18 » |
|
moja wina- biję się w piersi- mało precyzyjnie powiedziałem. Czy silne lampki żarnikowe grzeją sie bardzo ?, pytam, bo jednak moc na żarniku spora i troszkę ciepła musi iść w korpus. Czy ktoś sprawdzał, jak bardzo się nagrzewa lampka po 30 czy 60min ciągłej pracy na max ? pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-05-02, 10:10:27 » |
|
Moja A2 nagrzewa się do przyjemnej temperaturki. W chłodne noce cieszy to łapkę :]
P.S. W LED'ach musi być radiator bo LED jest elementem elektronicznym o dużym stopniu skomplikowania i podwyższona temperatura go uszkodzi.
A żarówka, no cóż, kawałek drutu który z definicji mocno się nagrzewa, schowany w metalowej tulejce ze szklaną osłoną. Sami przyznacie, że tutaj temperatura niewiele może zepsuć, więc i radiator zbędny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-05-02, 10:14:21 wysłane przez Esthan »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-05-02, 10:28:10 » |
|
Taki sam "klopot" przy doborze binu pod ogniwa jak kupno zarowki do latarki  a swiecac z aku np ni-mh masz na tyle dobra stabilizacje ze szkoda pchac tam tanie driverki, np ...K 3W luxeonek na 3AA ni-mh - swiezo naladowane masz okolo 1,2A chwila moment lub dzien dwa w szafie i jest 0,8A i tak sie utrzymuje dluuugo. luxeonka ...J puszczam z 3AAA ni-mh - naladowane daja 1,5A, stabilizuje sie na 1A, owszem swieci krotko(jakies 30min non stop) ale jasno  jak prad spadnie do okolo 0,8A to leci w dol i aku wyssane do dna mam i to wszystko direct drive ps. pamietaj ze niedosterowany led i tak bedzie bialo swiecic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|