|
« : 2007-03-25, 16:02:29 » |
|
Witam.Chcialbym tutaj poruszyc temat ceny led lenserow w polsce,konkretniej u naszego dystrybutora i na allegro[bo w sumie nigdzie indziej nie do dorwania],ale do rzeczy-Z kad mozna w miare tanio sciagnac te latarki?Malo ktory latarkowy sklep w usa/kanadzie je oferuje,bo chcac niechcac sa to latarki niemieckie,a jesli chodzi o niemieckie sklepy internetowe,to sorry,ale ten jezyk to dla mnie czarna magia.
Dziwi mnie jednak pewna rzecz na ebay'u.W ebay.us np taki led lenser magic kosztuje 60 dolarow.A na ebay.de ten sam led lenser 60 euro...Jest roznica przy cenie dolara 2,80 a euro 4 zł .Absolutnie nie wspominam juz o cenie u polskiego dystrybutora-350 zł.
Czy znacie jakis sklep lub kogos,kto sciaga led lenserki do polski po w miare normalnej cenie?Swego czasu byl taki ktos na allegro,i kupilem u niego police tech'a za 100 zl,podczas gdy u dystrybutora kosztuje 250 zl...Sprzedal tak wiele lenserkow,ale juz go niema.Wiec widocznie da sie je kupic sporo taniej,bo musial jeszcze na tym zarobic.No,chyba ,ze je ukradl,ale watpie.
A z innej beczki-Ogolnie lenserki sa niewspolmiernie drogie w stosunku do tego,co oferuja.Np taki V2 to przeciez tylko luxeon puszczony bez elektroniki bezposrednio z 3 baterii,obudowa,kolimator i koszyk na baterie,i kosztuje to kolo 200 zl.Tak jest z wszystkimi ich latarkami.Co nie znaczy,ze sa zle,ale za drogie w stosunku do mozliwosci.
Ps:A moze znak ktos jakis sklep latarkowy w austrii/Wiedniu?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 1970-01-01, 01:00:00 wysłane przez '' »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-03-25, 16:05:56 » |
|
Jak są drogie i ich jakość oraz parametry nie są konkurencyjne. To za długo nie zostaną na rynku. Więc się nie przejmuj i kup ORB'a albo Fenixa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-03-25, 16:36:11 » |
|
Ha.I tu wlasnie zaczynaja sie schody.Lenser ma w swojej ofercie latarki,ktorych zadna inna firma nie produkuje.Chodzi mi o zasilanie ledow z "grubszych" baterii niz paluszki.Raczej wszystkie luxeony na rynku leca z aa , aaa albo CR 123 .Natomiast lenserek ma np takiego magica-Zasilane z 2 baterii r14,co w porownaniu do paluszkowcow daje zdecydowanie lepszy runtime.Jest tez kupe innych modeli ll led "opalanych" grubszymi bateriami.A takich latarek na rynku brakuje.Mi przydala by sie latarka luxeon,zasilana wlasnie tak z max 2 r 14 z przetwornica,bo rozmiary w sam raz a runtime rewelacyjny.Ale takich niema poza lenserami*. I jeszcze jedna sprawa-Focus.pachnacy tandetą minimaglite led i pare lenserow to chyba jedyne latarki led z focusem.A ten bardzo by mi sie przydal. *-no,ok,jest jeszcze streamlight pro polymer 3c,ale runtime jakis takis krotki jak na 3c.Za to gadalem z gosciem ktory ma magica-Runtime z swietna moca duzo lepszy.A jedna bateria mniej,bo 3c juz dlugawy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-03-25, 16:46:56 » |
|
Ha.I tu wlasnie zaczynaja sie schody.Lenser ma w swojej ofercie latarki,ktorych zadna inna firma nie produkuje.Chodzi mi o zasilanie ledow z "grubszych" baterii niz paluszki.Raczej wszystkie luxeony na rynku leca z aa , aaa albo CR 123 .Natomiast lenserek ma np takiego magica-Zasilane z 2 baterii r14,co w porownaniu do paluszkowcow daje zdecydowanie lepszy runtime.Jest tez kupe innych modeli ll led "opalanych" grubszymi bateriami.A takich latarek na rynku brakuje.Mi przydala by sie latarka luxeon,zasilana wlasnie tak z max 2 r 14 z przetwornica,bo rozmiary w sam raz a runtime rewelacyjny.Ale takich niema poza lenserami*. I jeszcze jedna sprawa-Focus.pachnacy tandetą minimaglite led i pare lenserow to chyba jedyne latarki led z focusem.A ten bardzo by mi sie przydal. *-no,ok,jest jeszcze streamlight pro polymer 3c,ale runtime jakis takis krotki jak na 3c.Za to gadalem z gosciem ktory ma magica-Runtime z swietna moca duzo lepszy.A jedna bateria mniej,bo 3c juz dlugawy  . a widziales jak swieci taki magic z 2 R14?! lepiej sobie to zobacz w jakims sklepie zanim kupisz, co bys pozniej nie zalowal kasy...... akurat mialem wszystkie modele LLw rece oprocz focusow to wiem jak "mocno" swieca, fajowo swiecila (jak dla mnie) dopiero wersja z luxem 5W ale nie ta cena - Togo 799PLN.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-03-25, 17:09:18 » |
|
Ave! Primo: z Led Lenserem sytuacja jest troszkę dziwna... Aktualnie ich katalog jest na stronie Coast (coastcutlery.com) - Coast to firma hamerykańska, zajmująca się nożami i (multi)narzędziami. LLenser ma rzeczywiście coś wspólniego z niemcami, poprzez Zweibrüder Optolelectronics GmbH, której strony w necie nie znalazłem. A do tego wszystkiego mój LL7438 aka TT7438CP, zapakowany w blister z opisami angielskimi i hiszpańskimi został wyprodukowany w .... Chinach (co tłumaczy dużą ilość podobnych do LLenserów z serii General Use (V2, V9)(nie V2) chińskich podróbek łatwych do znalezienia np. na bazarach).
Secundo: co do cen usa vs. Europa - to norma. Standardową praktyką w usa (sklepy netowe) jest zejście z sugerowanej ceny detalicznej (msrp) od 10 do 30% - łatwo się przekonać np. na ngk ;-) U nas to jakoś inaczej działa... naprawde nie wiem dlaczego, nie jestem ekonomistą - ale dodam tylko przykład że niemiecka gra planszowa Carcassonne wraz z dodatkami jest tańsza razem z przesyłką zza oceanu jeśłi kupuję ją w usa :special:
Tertio: Co do jakości wykonania - mam wrażenia tylko na podstawie wspomnianej powyżej latarki. "Kasetka" na baterie jest naprawde ładnie wykończona, złocone, ruchome i sprężynujące styki robią dobre wrażenie, klik jest dość miękki i przyjemny. Jej dość wysoką cenę (jak na brak regualcji) tłumaczy zaszeregowanie do "Tactical Use" ;>
|
|
|
|
|
|
-- Piotr aka Cypis
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-03-25, 17:18:04 » |
|
Edyta: Piotr Aka Cypis miał rację, nie doczytałem czegoś :[
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-03-26, 11:06:07 wysłane przez Esthan »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2007-03-25, 17:49:55 » |
|
Wiem o serii pro poly,pare linijek nizej jest moj temat o nich.Tylko intryguje mnie jedno.Wg flashlitgtrevievs magic ma throw 4000 lux,a pro poly 3000.Magic ma przy tym zasilanie impulsowe,procesor i lepszy runtime.Mimo to nie lasze sie na to latare za bardzo,bo "froł" 3000 i tak jest rewelacyjny.
Ale do rzeczy-Gdzie dostane pro poly za stówkę?Śle maile do gpw knives,ale bez odzewu[oni tu sa dealerami streamlighta i rat'ow].A sciaganie z usa tak lo mi sie usmiecha.Bede kupowal wersje 4 aa.3C mi nie potrzebny-Mam maga 3d z dioda luxeon z gigantycznym alu radiatorem wlasnej konstrukcji.Tylko jak juz pisalem gdzie indziej-Ten potwoj wazy cos kolo kilograma.
Tylko kwestia focusow edc-ciezko cus takiego znalezc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-03-25, 18:37:24 » |
|
Bo ja wiem, ktoś Ci może ściągnąć z USA, tam to 32 USD kosztuje tylko. Po celnej uwadze Piotra Aka Cypisa: Sprowadziłbym Ci to z USA, ale mi się nie chce już bawić w takie rzeczy, za dużo stresu i roboty z zamawianiem, czekaniem, sprawdzaniem, wysyłaniem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-03-26, 11:08:32 wysłane przez Esthan »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-03-25, 22:41:13 » |
|
Ave! Primo: z Led Lenserem sytuacja jest troszkę dziwna... Aktualnie ich katalog jest na stronie Coast (coastcutlery.com) - Coast to firma hamerykańska, zajmująca się nożami i (multi)narzędziami. LLenser ma rzeczywiście coś wspólniego z niemcami, poprzez Zweibrüder Optolelectronics GmbH, której strony w necie nie znalazłem. A do tego wszystkiego mój LL7438 aka TT7438CP, zapakowany w blister z opisami angielskimi i hiszpańskimi został wyprodukowany w .... Chinach (co tłumaczy dużą ilość podobnych do LLenserów z serii General Use (V2, V9)(nie V2) chińskich podróbek łatwych do znalezienia np. na bazarach).
Secundo: co do cen usa vs. Europa - to norma. Standardową praktyką w usa (sklepy netowe) jest zejście z sugerowanej ceny detalicznej (msrp) od 10 do 30% - łatwo się przekonać np. na ngk ;-) U nas to jakoś inaczej działa... naprawde nie wiem dlaczego, nie jestem ekonomistą - ale dodam tylko przykład że niemiecka gra planszowa Carcassonne wraz z dodatkami jest tańsza razem z przesyłką zza oceanu jeśłi kupuję ją w usa :special:
Tertio: Co do jakości wykonania - mam wrażenia tylko na podstawie wspomnianej powyżej latarki. "Kasetka" na baterie jest naprawde ładnie wykończona, złocone, ruchome i sprężynujące styki robią dobre wrażenie, klik jest dość miękki i przyjemny. Jej dość wysoką cenę (jak na brak regualcji) tłumaczy zaszeregowanie do "Tactical Use" ;>
http://www.zweibrueder.com/ Vascator:Paaaaanie, kup se Pan Fenixa  przewinelo sie przez moje rece kilka fenixow L0D, L1D, L2D, teraz czekam na macanie P1D (wsio na CREE) mam też LL Vkwadrat 7736P, i szczerze powiem, że wole Fenixy Moj LL dopiero po założeniu CREE, zaczął po ludzku świecić, a sam goły na dzien dobry kosztuje 200 w promocji Na ten przykład L1D - ktora jest latarką porównywalną rozmiarowo, jednak mocniejszą i z lepszym zasilaniem - tylko jeden AA a nie jak w przypadku moijego LL 3x AAA, kosztuje tyle samo lub mniej  pozdrawiam ps. tak w ogole to z fenixow osobistego mam L0D, i chetnie mialbym jeszcze L1D, tyle że mam już tego swojego LL :/, no i trochę się do niego przywiązałem jednak, no i poucha sobie zrobiłem do niego  . Ale gdybym go nie miał, to Fenixa L1D jak najbardziej bym łyknął 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-03-25, 22:44:35 wysłane przez mich123 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-03-26, 08:06:35 » |
|
To niemiecka produkcja, więc drogo się liczą :] Będę w niemczech to sprawdzę czy są w sklepach dostępne. Bo jeśli tak, to wiele mi to będzie tłumaczyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-03-26, 10:50:09 » |
|
Tiaaa .. no mamy juz na forum dystrybutora Fenixa .. trzeba tylko poczekac az sie z cenami ujawni 
|
|
|
|
|
|
710 uber alles L1T w kieszeni
Gang Stukilowych Sumotori
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-03-26, 10:51:07 » |
|
Tiaaa .. no mamy juz na forum dystrybutora Fenixa .. trzeba tylko poczekac az sie z cenami ujawn ino czekamy i czekamy i ... cisza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-03-26, 10:54:40 » |
|
A może zaintereswani jakiegoś priva do Gaba wysmazą a nie narzekają że jeszcze cen nie ma. 
|
|
|
|
|
|
Z baribalowym pozdrowieniem 
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-03-26, 11:29:42 » |
|
co z tego, że wysmażą skoro cen po prostu może jeszcze nie być? Nie wpadliście na to, że załatwienie i uruchomienie takiej "zabawy" to nie jest pójść do kumpla i się dogadać? No weźcie na wstrzymanie, G3d ma interes w tym, żeby ceny podać... jak będzie je znał ;P Nerwusy ;P
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-03-26, 11:34:15 » |
|
co z tego, że wysmażą skoro cen po prostu może jeszcze nie być? Nie wpadliście na to, że załatwienie i uruchomienie takiej "zabawy" to nie jest pójść do kumpla i się dogadać? No weźcie na wstrzymanie, G3d ma interes w tym, żeby ceny podać... jak będzie je znał ;P Nerwusy ;P
Pecado, z chińczykami to wbrew pozorom bardzo, bardzo, wręcz ekstremalnie długo się sprawy załatwia zanim się ich zaufanie zdobędzie. Potem, z reguły po 2 latach jest już z górki. No ale Fenix jest zaprawiony już w bojach więc może pojść szybciej. Niemniej, druga strona barykady sprzedaży jest mniej przyjemna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|