Napiszę nowy post jeden pod drugim bo mam jakieś nowe informacje, a modyfikacja tamtej części zaciemniła by temat.
Dzwoniłem do dystrybutora i dowiedziałem się co następuje :
ładowarek do R14 i R20 nie ma w sprzedaży ponieważ nie mają obecnie jakiś certyfikatów na UE.
dlatego nie można kupić ogniw w tych wymiarach skoro nie ma ich gdzie ładować dla normalnego użytkownika.
można załatwić darmowe próbki produktu po kontakcie z dystrybutorem.
ogniwa można ładować w "normalnych" ładowarkach pod pewnymi warunkami według specyfikacji która jest na stronie.
Jest to dziwne ale cóż. Być może na podobnych zasadach brak u nas Eneloopów C i D które podobno

są w ofercie Sanyo.
Żeby nie było, nie jestem jakimś fanatykiem tej marki produktu ale jest to jedyne rozwiązanie dające ładowalne ogniwa 1,5V chyba że ktoś chce się bawić w ładowanie zwykłych baterii co tez jest możliwe ale chyba dalece bardziej niebezpieczne.
Ogólnie drążąc temat i szukając różnych informacji widzę że większość informacji dotyczących RAM pochodzi sprzed kilku lat. Wyszukiwarka znajduje wątki z 2003 - 2006 roku gdzie jest wiele pytań i ogólnie opinie że to drogi produkt.
Sytuacja się zmieniła i ogniwa staniały i są w cenie innych. Informacji nadal jednak nie ma wystarczająco dużo.
Być może warto było by założyć nowy wątek w dziale
Baterie, akumulatory i elektronika do latarek ?
Czy ktoś posiadający wiedzę i sprzęt chciałby zająć się tematem i otrzymać próbki do dalszych testów i eksperymentów ?