trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 03:23:23 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Aku RAM - testuję  (Przeczytany 2627 razy)
vooda
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2006-12-08, 20:39:02 »

Jestem zielony w sprawach akumulatorów ale podzielę się wrażeniami. Wygrzebałem w magazynku w pracy karton akomulatorków alkaicznych RAM firmy Rayovac. Szef miał kiedyś sklep elektryczny więc mu trochę zostało. Czytam co to warte i ... napięce 1,5 V pojemnośc 1900mA. W instrukcji napisane, że nie tracą pojemniści leżakując i są gotowe do użycia prosto z pudełka. Wkładam prosto z opakowania do mojego Fenixa2 i działa jak 2 dni temu ładowane Ni-MH. Zakladając że leżały conajmniej 2 lata ( bo tyle od zamknięcia sklepu a jeszcze pewnie w sklepie na półce i w hurtowni itp) jestem mile zaskoczony. Niezła pojemność, 1,5V brak strat kiedy są "na luzie". W intrukcji do ładowarki producent pisze same oh i eh o nich a produkuje też inne typy jak znane aku Ni-MH i NI-CD wiec może i jest obiektywny. Słyszeliści o tych RAM'ach? Jakie testy proponujecie bo mam tylko Fenixa L2p i Gerber Inf Ultra.
« Ostatnia zmiana: 1970-01-01, 01:00:00 wysłane przez '' » Zapisane

adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2006-12-10, 14:01:48 »

przdalaby sie informacja o kosztach takich ogniw oraz ladowarek no i jak wyglada przebieg mocy wraz ze spadkiem napiecia na ogniwach(bo wlasciwie nic o RAM-ach nie wiem)o ile taki spadek wogole ma miejsce w uzytecznym dla pracy z latarkami zakresie(via akumulatory litowe)
« Ostatnia zmiana: 1970-01-01, 01:00:00 wysłane przez '' » Zapisane
papcio chmiel
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: WLKP

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2010-12-08, 10:02:25 »

O jejku ale staroć znalazła mi wyszukiwarka w dodatku bez konkretów.

Odkopie (mam nadzieje że nikt się nie skrzywi) ten temat bo jestem w trakcie poszukiwania informacji o tych ogniwach RAM czyli RECHARGEABLE ALKALINE MANGANESE.

Jak już pisałem posiadam ładowarkę Pure Energy z zestawem 4 AA + 2 AAA. Ostatnio znalazłem lub pojawiły się ogniwa C i D. Cena szczególnie D jest wydaje się atrakcyjna w porównaniu z NiMH. Jest jedno DUŻE ALE mianowicie nie ma nigdzie ładowarki do C i D  Huh? Dzwoniłem do jednego z dystrybutorów i bez efektów.

Chyba najwięcej można przeczytać tutaj http://amsoft.wejh.pl/pure_energy.php?nrmenu=pure

Ogólnie dziwna sprawa z tą firmą i technologią RAM. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat to proszę pisać.
cat
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-12-08, 10:18:01 »

Jaka jest ta atrakcyjna cena ogniw RAM D ? Bo W Lidlu bywają NiMH D z niskim samorozładowaniem po 13,99 za 2 sztuki. A ładowarka mikroprocesorowa do tego koło 50 ( z wyprzedaży kupiłem za 25) Grin
robertgl17
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wroclaw

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-12-08, 10:26:11 »

Z tym samorozładowaniem coś nie tak chyba?
W opisie podają, że 2-4 % rocznie a w tabeli
cyt.
"mają znakomitą zdolność utrzymania naładowania nawet w wysokich temperaturach (do 71°C) Straty wynikające z przechowywania są bardzo znikome (2-4% rocznie)"

Jak wyliczyłem

przy 299 K czyli 25,85 C -0,02 % na dzień czyli 7,3 % rocznie
przy 303 K czyli 29,85 C -0,05 % na dzień czyli 18,25 % rocznie
przy 313 K czyli 39,85 C -0,15 % na dzień czyli 54,75 % rocznie
przy 333 K czyli 59,85 C -0,6 % na dzień czyli 219 % rocznie

Liczyłem na szybkiego więć może być gdzieś błąd

Czesto pisze z telefonu wiec, chcąc nie chcąc, czasami  robie "orto".
papcio chmiel
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2010-12-08, 10:28:37 »

Informacja którą znalazłem ale może nie być potwierdzona to za 2 sztuki o pojemności 6000mAh 32zł ale napięcie 1,5V a nie 1,2 jak pewnie tych z Lidla
robertgl17
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wroclaw

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-12-08, 10:35:02 »

Tylko zobacz jak długo mają to 1,5 V, Jak naładujesz zwykły akumulatorek też ma powyżej 1,2 V w granicach 1,41 V.
Więc dla mnie to napięcie 1,5 V to hłyt marketingowy.

Czesto pisze z telefonu wiec, chcąc nie chcąc, czasami  robie "orto".
papcio chmiel
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2010-12-08, 23:58:28 »

Sprzeczanie się która firma używa chwytów marketingowych i koloryzuje mniej lub bardziej perfidnie wolałbym pozostawić. Powiem o doświadczeniach z użytkowania.

Dziecko ma zabawkę która wymaga 3xAA. Ma kilka kolorowych diod i wygrywa melodie. Pierwsze co zrobiłem to oczywiście włożyłem Eneloopy. I wyglądało na to, że zabawka jest uszkodzona bo wydawała mocno zniekształcony dźwięk, diody wydaje się że pracowały normalnie.
Oczywiście jak w każdym sprzęcie jest informacja, że wymagane są baterie 1,5V. W większości przypadków nie ma problemu i sprzęt śmiga na akumulatorkach. Ta zabawka nie chciała więc kupiłem baterie. Jednak nie pasowało mi to i szukałem innego rozwiązania, a że akurat trafiła się ładowarka z kompletem AA i AAA więc kupiłem. I na tych akumulatorkach działa bez zająknięcia więc wniosek może być tylko jeden.

Nie jestem biegły w temacie napięć, pojemności ale wnioskuję że sprzęt który potrzebuje jednego 1,5V ogniwa zadowoli się 1,2V. W przypadku kiedy potrzebne są już 3 ogniwa czyli 4,5V kiedy damy 3 ogniwa po 1,2 to już jest większa różnica bo dostaniemy 3,6V. Ilość elementów które są widocznie użyte jest wyliczona zapewne blisko tych 4,5 i efekt jest taki jak opisałem.

Ktoś coś doda lub mnie poprawi w którymś elemencie mojego wywodu ?
papcio chmiel
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2010-12-10, 16:21:46 »

Napiszę nowy post jeden pod drugim bo mam jakieś nowe informacje, a modyfikacja tamtej części zaciemniła by temat.

Dzwoniłem do dystrybutora i dowiedziałem się co następuje :
ładowarek do R14 i R20 nie ma w sprzedaży ponieważ nie mają obecnie jakiś certyfikatów na UE.
dlatego nie można kupić ogniw w tych wymiarach skoro nie ma ich gdzie ładować dla normalnego użytkownika.
można załatwić darmowe próbki produktu po kontakcie z dystrybutorem.
ogniwa można ładować w "normalnych" ładowarkach pod pewnymi warunkami według specyfikacji która jest na stronie.

Jest to dziwne ale cóż. Być może na podobnych zasadach brak u nas Eneloopów C i D które podobno  Evil są w ofercie Sanyo.
Żeby nie było, nie jestem jakimś fanatykiem tej marki produktu ale jest to jedyne rozwiązanie dające ładowalne ogniwa 1,5V chyba że ktoś chce się bawić w ładowanie zwykłych baterii co tez jest możliwe ale chyba dalece bardziej niebezpieczne.

Ogólnie drążąc temat i szukając różnych informacji widzę że większość informacji dotyczących RAM pochodzi sprzed kilku lat. Wyszukiwarka znajduje wątki z 2003 - 2006 roku gdzie jest wiele pytań i ogólnie opinie że to drogi produkt.
Sytuacja się zmieniła i ogniwa staniały i są w cenie innych. Informacji nadal jednak nie ma wystarczająco dużo.

Być może warto było by założyć nowy wątek w dziale Baterie, akumulatory i elektronika do latarek ?
Czy ktoś posiadający wiedzę i sprzęt chciałby zająć się tematem i otrzymać próbki do dalszych testów i eksperymentów ?
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: