|
« : 2006-08-10, 01:46:06 » |
|
cześć, już miałem dylemat nieco prostszy : pomiędzy IU a x1, a tu patrzę na allegro - L1P za 150zł. No to myślę "biorę ! " Ale... Fenix ma dużo krótszy czas świecenia oraz fatalny dopisek na końcu recenzji na wszystkim znanej stronie latarkowej, coś że niby uszczelki się drą i w dodatku jakieś problemy z włącznikiem(dokładnie nie zrozumiałem). No i co  Nową Inovę , UI czy może jednak L1P ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 1970-01-01, 01:00:00 wysłane przez '' »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2006-08-10, 01:52:21 » |
|
Fenix świeci mocniej niż UI i bardziej uniwersalnie niż x1 - niestety coś za coś. Ja wybrałem - przynajmniej na razie - uniwersalność.
Uszczelki się drą? A może się komuś troszkę rozeschły? Nie przeczę - moze i są z byle czego, ale jest też teoria, która mówi, żeby uszczelki od czasu do czasu jakimś tawotem, lub podobnym ustrojstwem przetrzeć... Z włącznikiem dotychczas nie miałem problemu, nie umiem się ustosunkować. Mogła być to równie dobrze trefna seria.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2006-08-10, 02:04:33 » |
|
do fenixa pcha mnie jeszcze pstryczek, jakoś mało jestm przekonany do kręcenia... Cholera że musiałem tą recenzję odszukać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2006-08-10, 02:29:23 » |
|
Mam L1T Faktycznie, uszczelka (ta blizej głowicy) od krecenia starła mi się troszke. Kiedy to spostrzegłem potraktowałem uszczelki (tą przy głowicy + tą na kuperku, tak dla spokoju) smarem sylikonowym. Wszystko chodzi lekko i cicho. Myśle, ze jezeli odrazu posmarujesz uszczelki smarem (jak radzi Pecado) to nie bedziesz miał problemu  Co do wyłącznika - u mnie równiez zero problemów. Ktoś moze uszkodził gumowa konstrukcja i stad ta zła opinia. Zresztą, nawet gdyby "coś" - to masz zapasowy w zestawie  Edytka: W porównaniu UI vs. Fenix - wybieram Fenixa. Z Inovą nie mialem doczynienia. Pozdrawiam Konrad
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2006-08-10, 02:30:58 wysłane przez Konrad »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2006-08-10, 03:18:17 » |
|
Uwazam ze Fenix jest lepszy do miasta. Tam zywotnosc baterii nie jest tak istotna. Poza tym ma mocniejsza i bardziej skupiona wiazke niz IU.
Do lasu brałbym IU. Swieci wyraznie słabiej, ale rozproszone swiatło znakomicie sprawdza sie w warunkach lesnych. O zywotnosci baterii nawet nie wspominam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2006-08-10, 09:34:48 » |
|
ja u adiblue zamowilem sobie l2p z modyfikacja, dzieki ktorej latarka korzysta z jednej baterii cr123. latarka jest mniejsza od mojego kciuka i swieci tak samo jak l2p bez modyfikacji. korzystam z niej tylko w warunkach miejskich i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony.
pozdrawiam, e_mpty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2006-08-10, 09:53:40 » |
|
co do fenixa to L1P ma pstryczek czyli krecenie glowica tyklo przy wymianie baterii, w dodatku sa 2 zapasowe uszczelki w zestawie takze o to sie nie musisz bac, co do przewagi pstryczka nad klikiem... hmm no mi wlasnie wylacznik siadl w fenixie i chcac nie chcac mam teraz z dokrecana glowka, a dzieje sie z nim to co z starymi dlugopisami zenit, znaczy sie zacina sie przy wylaczaniu, zreszta budowa wylacznika jest taka sama jak w dlugopisach, co do swiatla to IU nawet swieci (ostatnio Psycho mnie troszke zmiekczyl ze jednak to nie jest takie ostatnie gowno  ) szeroko i srodkiem troszke jasniej, stara X1 odpusc bo zbyt skupione swiatlo, nowa nie widzialem ale ponoc fajna, fenix swiatlem to powala jak na taka mala latareczke i na ten czas swiecenia (bo wcale nie jest az tak zle jak by z danych wynikalo) coprawda stabilizacja troszke lepsza niz w X5 (w ktorej stabilizacji nie ma  ) tak czy inaczej chyba bym fenixa kupil z tych 3 co wymieniles, fenixa jak mi sie uda naprawic to sprzedam i zostane przy poczciwej X5 bo mi najlepiej lezy mino ze slabiej i drozej od fenixa swieci
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2006-08-10, 10:23:06 » |
|
hej diabelek,probowales moze rozkrecac wlacznik?Kolega z forum - mossberg - juz to przerabial pare razy.Ktos juz mial podobny problem ze mu sie wlacznik zacial.Rozkrecil wlacznik i potraktowal sprayem silikonowym i jak reka odial.CO do narzedzia jakie by trzeba uzyc to chyba wspominal cos o smuklych nozyczkach Mi jest sie ciezko wypowiadac bo choc sporo tych latarek przez moje rece przeszlo to zadna na dlugo nie zagoscila.Jakos wole cr-ki i w kieszeni wozi sie fenix P1 a na szyi wisi ion-cr2.Ja tak samo jak ty wole swiatlo rozproszone i stad ion.A P1 robi za nano-szperacz.Jak na latarke uniwersalna to polecalbym jednak fenixa L1T.L1P jest mocny i solidny,ladnie wykonany...ale brak mu trybu slabszej mocy ktory czestookazuje sie lepszy od "mozliwie najmocniejszego swiatla co by teczowke odklejala"  A jak nie potrzebujesz mega mocy i zasiegu kilkudziesieciu metrow to polecam Inove X1 reflector.Swieci bardzo mocno(spokojnie ze 3x mocniej od gerbera IU)cos jak fenix L1T na low i ciagnie ladnie rozproszonym swiatlem kilkanascie godzin.Ksztalt beama dzieki reflektorowi jest o klase lepszy od tego znanego z gerbera czy np arc-aaa ktore to maja tylko kawalek obudowy wypolerowany jako substytut odblysnika.Dodatkowo dioda w inovie jest zabezpieczona szybka.Ma tryb momentary.No i cena...mozna ja kupic juz za jakies 130-140PLN czasem nawet taniej.Tylko pamietaj-Inova X1 reflector (najnowsza wersja)bo stala latarka z kolimatorem IMHO to strata kasy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2006-08-10, 11:13:09 » |
|
dzięki,dzięki, dużo pożytecznych info mi Panowie daliście. Okazuje się że to na czym mi bardzo zależało może być źródłem największych problemów - przytyczek zamiast kręcenia.
Idę dziś do ŚN pomacać tą nową Inovę i Gerbera, zobaczymy czy przekonam się do kręcenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2006-08-10, 11:32:19 » |
|
Adiblue wlasnie Mossberg mi tlumaczyl jak to rozebrac  niby zrobilem, pomoglo, ale znow sie tnie, takze wydaje mi sie ze to teraz juz taka czesta przypadlosc w niej bedzie, ale spoko twist jest oki i mi nie przeszkadza tylko nie moge jej sprzedac w takim stanie, zreszta jesli mi sie uda spylic to chyba X1 nowa kupie bo jakos najlepiej mi inovy leza pomimo troszke starszej technologii
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2006-08-10, 12:13:34 » |
|
a tam od razu starszej...  to raczej kwestia tego ze jakos rozwoj klasycznych ledow utknal na jakis czas(przynajmniej nie bylo tego rozwoju widac w latarkach produkcyjnych)a jak juz sie cos ruszylo to tylko w drogich latarkach jak peak led solutios czy arc light.Ale juz sytuacja sie zmienia powoli i juz jest kilka latarek w rozsadnej cenie ktore maja nowej generacji diody 5mm ktore juz sie nie musza wstydzic z powodu slabej mocy a do tego wciaz utrzymuja swoj podstawowy atut w porownaniu z ledami wysokiej mocy-czas pracy.Jest juz nowa X5 Inovy i to jest dopiero super latarka edc.Co prawda wciaz brakuje jej drugiego poziomu swiecenia(takie low przydaloby sie w niej jak w malo ktorej bo to dosc mocna latarka typu flood)ale tak jak jest tez jest dobrze.No i swiatlo w niej jest duzo bielsze niz w starszej werji choc do barwy ultra snow z latarek peak wciaz sporo brakuje.No i mimo,ze latarka nadal nie ma regulacji to wykres mocy w czasie wyglada juz bardzo dobrze  tu tez moja propozycja-jesli wielkosc i waga,a takze drogie zasilanie ni ejest bariera to polecam takze X5 na miasto,ale ja jestem zwolennikiem swiatla flood  tu test X5 http://flashlightreviews.com/reviews/inova_x5t.htm
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2006-08-10, 12:18:57 wysłane przez adiblue »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2006-08-10, 12:27:44 » |
|
kiedys bede musial sie skusic i kupic ta nowa X5, choc ta stara pasuje mi praktycznie w 100%, a jesli mialbym miec okolo 5 godzin swiatla z 2x CR123 to bym kupil T2 bo lezy w dloni jeszcze lepiej niz X5, choc skupione swiatlo T2 do lazenia nie jest juz tak wygodne jak X5, no ale sie rozpedzilismy i zaraz conajmniej do T4 dojdziemy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2006-08-10, 12:38:20 » |
|
no tak...  choc na latarke do codziennego uzywania jesli pominac kwestie rozmiarow i kosztow uzytkowania wzialbym surefire L2  i nawet zielonkawa barwa swiatla by mi nie przeszkadzala 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2006-08-10, 13:44:30 » |
|
a tak jeszcze wracajac do starych X1 to ostatnio koles spisujacy liczniki od wody u mnie taka zapodal  pogadalismy sobie pokazalem X5 ale mowi ze za mocna dla niego i za bardzo rozproszone swiatlo, ze woli mala X1 bo swieci tam gdzie on chce i mu sie swiatlo nie odbija od szybki w liczniku  niestety milo milej rozmowy rachunek wystawil bez rabatu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2006-08-10, 14:33:21 » |
|
mam IU i jedyna rzecz do ktorej jej uzywam to do pozostawienia zapalonej na noc i skierowanej w sufit, zeby dziecko nie spalo zupelnej ciemnosci, moim zdaniem fajne jest tylko to, ze ma dlugi czas swiecenia - na dwie noce (16 h) wystarcza mi swiatlo jakie daje - potem trzeba wymienic akusa, druga rzecz do ktorej moze sie przydac to przywiazanie do palaka namiotu w celu oswietlenia wnetrza na dluzszy czas. trzecia rzecz do ktorej sie moze nadac wg mnie to jako latarka ostatniej szansy, czyli cos co masz zapasowo, gdyby ci juz wszystko inne siadlo. uzywam L1P i wystarcza mi w zupelnosci, chociaz ciagnie mnie do L1T (kuszace dwa tryby swiecenia), ogolnie nie polecilbym IU bo to nic specjalnego, bierz nowa X1 (nie mialem, ale koledzy wyzej sie wypowiedzieli zachecajaco ) lub L1T.
pozdrawiam
P_P
|
|
|
|
|
|
"...Każdy z was jest łodzią, w której Może się z potopem mierzyć, Cało wyjść z burzowej chmury Musi tylko w to uwierzyć..." - J.Kaczmarski
"...żyj tak, byś zawsze wiedział po co..." - J.Kaczmarski
|
|
|
|